Parlamentaariset puolustuskomiteat

Kirjoittajat

  • Gustav Hägglund Pääesikunta

Avainsanat:

Parlamentaarinen puolustuskomitea, Suomi

Abstrakti

Artikkelin alkusanoissa todetaan, että runsaan kymmenen vuoden aikana maassamme on toiminut kolme parlamentaarista puolustuskomiteaa. "Nämä komiteat muodostavat varsin homogeenisen ja kiintoisan kolmikon, jota tuleva historiantutkimus varmasti tulee yksityiskohtaisesti analysoimaan." Kirjoittaja mukaan aika ei vielä ole kypsä perusteelliselle selvitystyölle, koska osan aineistosta on salaista ja viimeisen komitean suositusten toteutumisesta ei ole vielä selvyyttä. "Seuraava tarkastelu perustuukin lähinnä komiteoiden toimeksiantojen, kokoonpanojen ja mietintöjen vertailuun."
Ensimmäisessä luvussa, "Esikuvat ja asettamisen syyt", käsitellään aluksia aiempia kotimaisia selvityksiä aloittaen vuonna 1923 asetetusta puolustusrevisionista. Tämän jälkeen tarkastellaan pohjoismaisia vastineita ja pohditaan komitean asettamisen syitä. Seuraavassa toimeksiantoja, kokoonpanoja ja työskentelyä käsittelevässä luvussa käsitellään toimeksiantoja ja toimiaikaa, kokoonpanoja, työmenetelmiä ja yksimielisyyden asetetta. Lisäksi esitellään mietintöjen sisältöä todeten muun muassa niiden ulkoasun ja jäsentelyn samankaltaisuus. Kolmas luku tarkastelee ensimmäisen ja toisen parlamentaarisen puolustuskomitean suosituksia ja niiden toteutumista ja seuraava luku kolmannen komitean mietinnön sävytyksiä. Viimeisessä luvussa tarkastelussa on puolustuskomiteoiden merkitys ja asema. Sen alussa todetaan, että "Parlamentaariset puolustuskomiteat ovat eittämättä saavuttaneet erityisaseman komiteoidemme joukossa. Niiden mietinnöt eivät ole jääneet hyllylle tomuttumaan, vaan niitä on laajalti luettu, lainattu ja seurattu."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1981-01-01

Viittaaminen

Hägglund, G. (1981). Parlamentaariset puolustuskomiteat. Tiede ja ase, 39(39), 120–151. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47616

Numero

Osasto

Artikkelit