Ranskan ja Saksan liittotasavallan turvallisuuspoliittisten suhteiden kehitys: vastakkainasettelusta yhteistyöhön

Kirjoittajat

  • Juha Harjula Puolustusministeriö
  • Pauli O. Järvenpää Puolustusministeriö

Avainsanat:

Ranska, Saksa, turvallisuuspolitiikka, suhteet

Abstrakti

Johdannon pelkistyksen mukaan "Ranska ja Saksan liittotasavalta ovat kulkeneet toisen maailmansodan päätyttyä pitkän tien ennakkoluulojen ja epäluottamuksen, jopa peittelemättömän kaunan ja keskinäisen vihamielisyyden värittämistä suhteista tämän päivän yhteisten etujen, yhteistyön ja sovittelun leimaamaan liittolaissuhteeseen." Lisäksi todetaan, että Pariisin ja Bonnin suhde ei ole symmetrinen, koska muun muassa "Ranskalla on itsenäinen ydinpelote, kun taas Liittotasavalta on Pohjois-Atlantin liiton uskollinen jäsen ja sijaitsee sen saranakohdassa Varsovan liittoa vastaan." Ranska on kirjoittajien mukaan taloudellinen kakkonen, Saksan liittotasavallan ollessa Länsi-Euroopan taloudellisen kehityksen veturi.

Artikkeli pyrkii johdannon mukaan "hahmottamaan Ranskan ja Saksan suhteiden kehitystä toisen maailmansodan jälkeen. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan lyhyesti kiistoja Saksan aseistamisesta ja Liittotasavallan liittymistä moninaisten vaiheiden jälkeen Natoon. Toisessa osassa selvitetään Ranskan ja Saksan suhteita itsenäisen ranskalaisen ydinpelotteen aikakaudella. Viimeisessä osassa taas piirretään kuvaa Ranskan ja Saksan suhteiden nykytilasta. Perspektiivinä on koko ajan Bonnin ja Pariisin välisen turvallisuussuhteen kehittyminen, Saksan ja Ranskan suhteen koetinkivi."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1983-01-01

Viittaaminen

Harjula, J., & Järvenpää, P. O. (1983). Ranskan ja Saksan liittotasavallan turvallisuuspoliittisten suhteiden kehitys: vastakkainasettelusta yhteistyöhön. Tiede ja ase, 41(41), 66–89. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47636

Numero

Osasto

Artikkelit