Strategian menetelmät ydinaseiden aikakaudella

Kirjoittajat

  • Pekka Uutaniemi Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Strategia, ydinaseet

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että strategian käsite on erityisesti toisen maailmansodan jälkeen laajentunut voimakkaasti. "Usein käytetään laajaa ja suppeaa strategia-käsitettä." Lähinnä länsimaissa käytössä oleva laaja käsite merkitsee kirjoittajan mukaan valtion kaikkien keinojen käyttöä ja käytön valmisteluja poliittisen johdon alaisena suoraan tai epäsuorasti valtion päämäärien saavuttamiseksi rauhan ja sodan aikana. Suppea käsite tarkoittaa pelkistetysti asevoimien käyttöä poliittisesti mielekkäällä tavalla päämäärien hyväksi. "Vuonna 1983 julkaistussa strategian käsikirjassa lähtökohdaksi on otettu laajempi käsite. Strategiaa kutsutaan sellaiseksi toimintalinjaksi, joka johtaa asetettujen turvallisuuspäämäärien saavuttamiseen. Strategia hahmottuu laaja-alaiseksi ja päämäärähakuiseksi toiminnaksi, joka sisältää kaikki tavoitteen saavuttamiseen vaikuttavat alueet; sotilaallisen toiminnan lisäksi myös teknologian, talouden ja politiikan. Eri alojen käsitteissä esiintyy paljon kirjavuutta."
Johdannossa todetaan, että "Koska strategian menetelmät muodostavat hyvin laajan kentän, ei tässä artikkelissa ole tarkoituksenmukaista eikä mahdollistakaan käydä läpi koko aluetta yksityiskohtaisesti. Ydinasestrategiaa ja siihen kohdistuvia muutospaineita tavanomaisen strategian suuntaan on kysymyksen ajankohtaisuuden vuoksi tarkasteltu muita enemmän samoin kuin eräitä epäsuoran strategian menetelmiä. Sen sijaan esimerkiksi taloudelliset ja poliittiset menetelmät jäävät lähes maininnan varaan samoin kuin kansainvälisten suhteiden ja suurvaltapolitiikan kehityksen vaikutus. Aseteknologian kehityksestä on tarkasteltu vain eräitä lähinnä ydinasestrategiaan mahdollisesti vaikuttavia piirteitä."

ISBN: 951-99579-6-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1984-01-01

Viittaaminen

Uutaniemi, P. (1984). Strategian menetelmät ydinaseiden aikakaudella. Tiede ja ase, 42(42), 37–57. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47649

Numero

Osasto

Artikkelit