Taktiikan ja sotatekniikan kehittymisen asettamia vaatimuksia kenttätykistön tulen käytölle

Kirjoittajat

  • Erkki Mäki Puolustusvoimat
  • Jouko Alasjärvi Puolustusvoimat

Avainsanat:

Kenttätykistö, taktiikka, sotatekniikka, kehittyminen

Abstrakti

Johdannon mukaan "Yleinen tekniikan kehittyminen 1970- 1980-luvulla, erityisesti elektroniikan ja tietokonetekniikan alalla, on mahdollistanut uusien sotateknisten välineiden ja menetelmien kehittämisen ja käyttöönoton jopa siinä määrin, että niiden vaikutusta sodankäyntiin ja taktiikkaan 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla voitaneen pitää merkittävänä. Kenttätykistöasejärjestelmämme, kenttätykistö ja raketinheittimistö, on edellä mainitun taktiikan ja sotatekniikan kehittymisen myötä uusien, aikaisempaa selvästi vaativampien haasteiden edessä." Nämä vaatimukset kohdistuvat kirjoittajien mukaan kenttätykistöasejärjestelmän eri osajärjestelmiin ja käytettäviin menetelmiin ja välineisiin. "Kirjoituksessa tarkastellaan kenttätykistöasejärjestelmämme käyttöä ja suoritevaatimuksia taistelukentän eri elementtien - tuli, liike, suoja ja johtaminen - kannalta sekä uuden sotatekniikan mukaisten taisteluvälineiden käyttötarvetta ja niiden merkitystä koko kenttätykistöasejärjestelmän suorituskyvylle. Taloudellisten tekijöiden vaikutusta ja taloudellisten resurssien aiheuttamia rajoituksia ei kirjoituksessa käsitellä eräitä viitteellisiä mainintoja lukuun ottamatta. Kirjoitus perustuu pääosin kirjallisiin lähteisiin ja lehtiartikkeleihin, jotka on lueteltu kirjoituksen lopussa."
Päätännässä todetaan muun muassa, että ""Kenttätykistön voidaan katsoa olevan ehkä tärkein osa omasta tulen käytön kokonaisjärjestelmästämme taistelun onnistumisen kannalta. Oikea-aikaisesti ja oikeamääräisesti järjestetty epäsuora tuli saattaa ratkaista yksinään taistelun kulun."

ISBN: 951-99670-9-5

Tiedostolataukset

Julkaistu

1985-01-01

Viittaaminen

Mäki, E., & Alasjärvi, J. (1985). Taktiikan ja sotatekniikan kehittymisen asettamia vaatimuksia kenttätykistön tulen käytölle. Tiede ja ase, 43(43), 36–74. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47667

Numero

Osasto

Artikkelit