Näkökohtia ilmavoimien lentokonemateriaalihankinnoista 1930-luvulla ja sotien aikana

Kirjoittajat

  • Risto Pajari

Avainsanat:

Ilmavoimat, lentokonemateriaalihankinnat, logistiikka, 1930-luku

Abstrakti

Artikkelin alkuosassa tarkastellaan 1930-luvun pula-aikaa ja everstiluutnantti Aarne Snellmanin laatimaa ilmavoimien tilaa käsittelevää muistiota. Seuraavaksi tarkastellaan "17 laivueen suunnitelman" yksityiskohtia ja Oeschin komitean mietinnön sisältöä sekä Mannerheimin roolia ilmavoimien komentajaa valittaessa. 1930-luvun useiden kehittämissuunnitelmien tarkastelun jälkeen, selvitetään seuraavaksi laadittua "12 laivueen suunnitelmaa". Lentokoneiden kehityksen tarkastelun jälkeen, esitellään kotimaisen ilmailuteollisuuden tilannetta ja tuotantokykyä sekä puolustusneuvoston osuutta ilmavoimien hankinnoissa.
Ulkomaisia hankintamahdollisuuksia tarkastellaan yksityiskohtaisesti maittain eriteltyinä. Artikkelin loppuosassa käsitellään talvisodan, välirauhan ajan ja jatkosodan lentokonehankintoja ja hankintapolitiikkaa sekä jälleen kotimaisen lentokoneteollisuuden tuotantokykyä. Päätteeksi todetaan muun muassa, että ""Välirauhan ja jatkosodan aikana lentokoneiden hankinnat liittyivät läheisesti politiikkaan, johon vain ylimmillä sotilasjohtajilla oli mahdollisuus vaikuttaa. Päättäjien valinnanmahdollisuudet olivat kovin pienet, parhaiden ratkaisujen löytäminen vaikeaa ja vastuu raskas."

ISBN: 951-99670-9-5

Tiedostolataukset

Julkaistu

1985-01-01

Viittaaminen

Pajari, R. (1985). Näkökohtia ilmavoimien lentokonemateriaalihankinnoista 1930-luvulla ja sotien aikana. Tiede ja ase, 43(43), 101–137. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47669

Numero

Osasto

Artikkelit