Suuravaltojen ja sotilasliittojen välisten tärkeimpien aseidenriisuntaneuvottelujen kronologia

Kirjoittajat

  • Olli-Matti Multamäki Puolustusvoimat

Avainsanat:

Suuravallat, aseriisunta, neuvottelut

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että "Toisen maailmansodan jälkeen on neuvoteltu n 40 tärkeästä aseidenriisuntakysymyksestä. Suurvallat ja sotilasliitot ovat olleet niissä kaikissa osallisina tavalla tai toisella." Kirjoittajan mukaan artikkelissa rajoitutaan tarkastelemaan vain SALT-, START-, INF-, A VS- ja Geneven neuvotteluja.
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan strategisten aseiden rajoittamisneuvotteluja 1969-1972 (SALT I) ja niiden eri vaiheita Helsingissä sekä Wienissä. Lisäksi käsitellään ensimmäisiä sopimuksia sekä Moskovan vuoden 1972 huippukokousta. Seuraavassa luvussa käsitellään SALT II- neuvotteluja 1972- 1979. Siinä tarkastellaan yksityiskohtaisesti neuvottelujen alkuvaiheita ja eri vuosien kokousten sisältöjä. Neuvottelujen tuloksena syntyneet aseiden kattomäärät on esitetty liitteessä.
Kolmas luku käsittelee strategisten aseiden supistamisneuvottelujen 1982- 1983 (START) taustoja, ensimmäisiä esityksiä ja neuvottelujen katkeamista kiistakysymyksineen. Edellisten lukujen johtopäätöksien jälkeen otetaan tarkasteluun keskimatkan ydinaseita koskevat neuvottelut (INF-neuvottelut eri vaiheineen. Asevoimien ja varusteiden supistamisneuvotteluja (AVS-neuvottelut) käsiteltäessä, todetaan johtopäätöksissä muun muassa, että " On kuitenkin ilmeistä, että poliittisen tahdon puute on sopimuksen vakavin este. Toisaalta kumpikaan osapuoli ei halua ottaa poliittista vastuuta neuvottelujen pysyvästä katkaisemisesta." Viimeisessä luvussa käsitellään Geneven ydin- ja avaruusaseneuvotteluja. Artikkelin loppusanoissa muun muassa todetaan, että "Aseidenriisuntaneuvottelut eivät ole johtaneet varustelu tason ja -menojen laskuun. Saavutetut sopimukset ovat kuitenkin estäneet ydinasevarastojen hillittömän kasvun. Kehitys on paremmin ennakoitavissa ja kriisinhallinta on kehittynyt."

ISBN: 951-99761-6-7

Tiedostolataukset

Julkaistu

1986-01-01

Viittaaminen

Multamäki, O.-M. (1986). Suuravaltojen ja sotilasliittojen välisten tärkeimpien aseidenriisuntaneuvottelujen kronologia. Tiede ja ase, 44(44), 26–63. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47679

Numero

Osasto

Artikkelit