Eduskunnan oikeusasiamies ja varusmiesten oikeudet

Kirjoittajat

  • Jukka Lindstedt

Avainsanat:

Eduskunnan oikeusasiamies, varusmies, oikeudet,

Abstrakti

Kirjoittajan mukaan "Tutkimuksen kohteena on eduskunnan oikeusasiamiehen toiminta varusmiesten oikeuksien parantamiseksi. Selvitän, miten oikeusasiamies on yrittänyt poistaa varusmiesten oikeuksissa ilmenneitä puutteita. Arvioin, kuinka hyvin hän on tässä onnistunut. Pyrin myös arvioimaan, mitkä seikat ovat vaikuttaneet oikeusasiamiehen toiminnan tuloksellisuuteen tällä alalla. Toiminnan menestyksellisyyden arvioimiseksi käsittelen yksityiskohtaisemmin eräitä varusmiesten oikeuksien keskeisiä epäkohtia." Artikkelissa todetaan, että puolustusvoimien tehtävien on katsottu edellyttävän muusta yhteiskunnasta poikkeavia toimintamalleja.
"Sotilasorganisaatiota voidaan kuvata hierarkkiseksi ja johtajavaltaiseksi. Käskyvaltasuhteet on tarkkaan määritelty ja tottelemisvelvollisuus on ehdoton. Näissä erityisoloissa on vaarana, että hierarkian alimman tason, varusmiesten, oikeudet eivät toteudu. Juuri varusmiesten oikeuksien tutkiminen on siis perusteltua." Artikkelin mukaan oikeusasiamies on ainoa puolustusvoimien ulkopuolinen viranomainen, jolle on asetettu erityisvelvollisuus seurata varusmiesten oikeuksien toteutumista."Tutkimuksen keskeisenä aineistona ovat oikeusasiamiehelle 1.1.1980-31. 5. 1986 välisenä aikana saapuneet sotilasviranomaisista tehdyt kantelut ja oikeusasiamiehen tuona aikana tekemät vastaavat omat aloitteet, sekä oikeusasiamiehen kertomukset toiminnastaan vuosilta 1920-1986. Lisäksi sain pääesikunnan myötävaikutuksella käyttööni asiakirjoja vuosina 1980-1985 ratkaistuista puolustusvoimien sisäisistä kanteluista."

ISBN: 951-99975-1-2

Tiedostolataukset

Julkaistu

1988-01-01

Viittaaminen

Lindstedt, J. (1988). Eduskunnan oikeusasiamies ja varusmiesten oikeudet. Tiede ja ase, 46(46), 130–159. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47702

Numero

Osasto

Artikkelit