Teollisuutemme tuotantovalmius eri tilanteissa puolustusvoimien lisääntyvää teknillistymistä ajatellen

Kirjoittajat

  • Raimo Issakainen Pääesikunta

Avainsanat:

Teollisuus, tuotantovalmius, puolustusvoimat, logistiikka

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että "Teollisuus, sen tuotantovalmius, mahdolliset valtiota kohtaavat normaalit tai poikkeukselliset tilanteet ja puolustusvoimien teknillistyminen ovat viime vuosina kokeneet konkreettiset tai ajatukselliset muutokset myös meillä ja tämä rakennemuutos jatkuu. Esityksessä tarkastellaan näiden osatekijöiden tämänhetkistä tilannetta, muutosten vaikutusta erillisinä ja integroituna valmiudeksi - tuotantovalmiudeksi." Artikkelin aluksi esitellään muun muassa teollisuuden volyymia, osuutta bruttokansantuotteesta ja toimialajakautumaa. Teollisuuden rakennemuutosta käsitellään myös omana osionaan. Puolustusvoimien teknillistymistä käsiteltäessä todetaan, että "Teknillistyminen jatkuu, siinä on oltava mukana, sillä siinä joudutaan olemaan mukana. Globaaliset ja kansalliset muutokset eri sektoreilla tulevat vaikuttamaan ja muuttamaan toimintatavat ja toiminnan varsin erilaiseksi, mitä se tällä hetkellä on."
Teollisuuden tuotantovalmiutta käsiteltäessä korostetaan, että se on luotava jo rauhan aikana, kuten myös puolustusvoimien materiaalinen perussuorituskyky. Seuraavaksi tarkastelussa ovat tuotannon ohjattavuus ja siihen vaikuttavat tekijät. Tuotantovalmiutta käsittelevässä kappaleessa todetaan muun muassa, että " Puolustustarviketeollisuuden tuotannon turvaaminen eri tilanteissa rakentuu pitkäjänteiselle työlle rauhan aikana." Viimeisessä kappaleessa esitetään erilaisia toiminnallisia malleja tuotannon turvaamiseksi. Päätännässä tuodaan muun muassa esille, että " Yhteistyökumppanit on valittava harkiten. Liian vahvat ja liian heikot yhteistyökumppanit talouselämässä, politiikassa ja puolustuksen suunnittelussa ovat tuhoisia sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla."

ISBN: 952-90106-8-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1989-01-01

Viittaaminen

Issakainen, R. (1989). Teollisuutemme tuotantovalmius eri tilanteissa puolustusvoimien lisääntyvää teknillistymistä ajatellen. Tiede ja ase, 47(47), 17–35. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47709

Numero

Osasto

Artikkelit