Sotilasliittojen asevoimien ja doktriinien muutostrendit

Kirjoittajat

  • Jorma K. Miettinen

Avainsanat:

Sotilasliitot, doktriinit, muutokset

Abstrakti

Artikkelin johdannon mukaan "Sotilasorganisaatiot ja -opit ovat perinteisesti muuttuneet varsin hitaasti. Juuri nyt ovat kuitenkin sekä doktriinit että organisaatiot muutospaineiden alaisina. Muutostarpeisiin on ilmaantunut samanaikaisesti monenlaisia syitä." Artikkelin mukaan syitä ovat muun muassa sotateknologian uusiutumisen kiihtyvä tempo, asejärjestelmien uusiutuminen ja sen nopeutuminen sekä säästämisen tarve asejärjestelmien hintojen kohoamisesta johtuen.
Artikkelissa tarkastellaan "lyhyesti niitä uusia teknologioita ja järjestelmiä, jotka tulevat eniten vaikuttamaan taisteluoppeihin ja sodan kuvaan, ja niitä doktriinin muutoksia, joilla pyritään toisaalta hyödyntämään toisaalta torjumaan kyseeseen tulevia vaikutuksia. Lisäksi pyrin arvioimaan myös mahdollisten strategisten ja tavanmukaisten voimien vähennysten vaikutuksia organisaatioihin."
Ensimmäinen luku käsittelee ase- ja muiden sotilasteknologioiden muutostrendejä, todeten muun muassa ohjusten tarkkuuden ja taistelukärjen teho/painosuhteen lisääntyminen sekä tykistön ja rakettitykistön nopea kehitysvaihe. Toisessa luvussa, "Doktriinien muutostrendit", käsitellään erityisesti Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen "taisteluoppien" kehitystä ja sisältöjä. Seuraavassa luvussa tarkastellaan Euroopan tavanmukaisia asevoimia ja niiden supistusehdotuksia yksityiskohtaisten materiaalitaulukoiden havainnollistamina. Viimeisessä luvussa, " Uuden teknologian vaikutus sodan kuvaan ja organisaatioihin", käsitellään yleisten periaatteiden lisäksi kehityspiirteitä Neuvostoliitossa, Yhdysvalloissa ja Saksan liittotasavallassa. Yhteenvedossa todetaan muun muassa, että " Tällä hetkellä näyttävät supistuvat asebudjetit muodostavan tärkeimmän jarruttavan tekijän. Monet näistä muutostekijöistä on meidänkin pakko huomioida puolustusbudjettimme pienuudesta huolimatta."

ISBN: 952-90106-8-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1989-01-01

Viittaaminen

Miettinen, J. K. (1989). Sotilasliittojen asevoimien ja doktriinien muutostrendit. Tiede ja ase, 47(47), 36–55. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47710

Numero

Osasto

Artikkelit