Operaatiotaidon ja taktiikan tutkimus. Mitä se on, tarvitaanko sitä

Kirjoittajat

  • Urho Myllyniemi Sotatieteenlaitos

Avainsanat:

Operaatiotaito ja taktiikka, tutkimus

Abstrakti

Artikkelin johdannossa kartoitetaan aluksi taktiikan erilaisia määritelmiä. "Käsitteet operaatiotaito ja taktiikka on tässä esityksessäni ymmärretty laaja-alaisiksi. Toiminnallisessa mielessä katson operaatiotaitoon ja taktiikkaan sisältyvän kaikki ne asiakokonaisuudet, jotka käsitteellisesti liittyvät taisteluun, sotatoimeen ja niiden valmisteluun sekä toteuttamiseen."
Artikkelin ensimmäisessä luvussa, "Taktiikasta tieteenä", tarkastellaan taktiikan tutkimuksen aihepiirejä ja aloja." Päämääränä on jäsentää taktiikka tieteenä sekä kartoittaa taktiikan tutkimuskohteet ja tutkimusalat." Toisessa luvussa esitellään tutkimuksen tietotuotantoa meillä sekä eräissä meitä kiinnostavissa maissa. "Pyrkimyksenä on selvittää mitä aihepiirejä ja aloja kussakin maassa tutkitaan ja millaisia tutkimusmenetelmiä niissä käytetään." Kohdemaiksi on valittu NATO-maita, puolueettomia maita sekä Varsovan liiton maita ja aineistona on käytetty meillä saatavilla olevaa julkista materiaalia. "Lehtiartikkeleihin on sovellettu poikkileikkaustekniikkaa. Kustakin maasta on valittu yksi taktiikan tutkimuksen kannalta edustava aikakauslehti. Kunkin lehden vuosikerran 1985 sisältö on analysoitu ja taulukoitu käyttäen viitekehyksenä ensimmäisessä luvussa laadittua taktiikan tutkimuksen luokittelua." Kirjallisuuden sisältöanalyysissa on käytetty edellä mainittua luokittelua ja tavoitteena on tehdä tuoreimman taktillisen kirjallisuuden pitkittäisleikkaus 1970-Iuvulta alkaen. Kolmannessa luvussa tarkastellaan eräitä taktiikan tutkimuksemme kehittämistarpeita.

ISBN: 952-90106-8-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1989-01-01

Viittaaminen

Myllyniemi, U. (1989). Operaatiotaidon ja taktiikan tutkimus. Mitä se on, tarvitaanko sitä. Tiede ja ase, 47(47), 116–134. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47713

Numero

Osasto

Artikkelit