Jääkäriprikaatin tykistön taktillisesta käytöstä

Kirjoittajat

  • Juha Mäki-Kokkila Tykistökoulu

Avainsanat:

Jääkäriprikaati, tykistö, taktiikka

Abstrakti

Kirjoittaja toteaa johdannossa, että yleensä perusyhtymän taktiikalla ymmärretään lähinnä tietyn taistelun suunnittelua. valmistelua ja toteuttamista ja tällöinkin kyse on ensisijaisesti pataljoonien käytöstä. Hänen mielestään joskus voitaisiin
tilanteenarvioinnissa ensin tarkastella aselajien tukemismahdollisuudet ja sen jälkeen pohdittaisiin pataljoonien käyttöä. "Jääkäriprikaatin organisaatiota on tänä vuonna tarkistettu. Tulivoimaan ja liikkuvuuteen on kiinnitetty erityinen huomio." Johdannon mukaan tykistön osalta keskeistä muun muassa on, että jääkäripataljoonissa on tulenjohtovoima valmiina joukkuetasolta alkaen, patteristot muodostuvat tuliportaista, viesti- ja johtamistoiminta perustuu pääasiassa automaattiseen, digitaaliseen viesti järjestelmään ja keskussanomalaiteverkkoon.
"Tässä tutkimuksessa on pyritty selvittämään, mitä eri vaihtoehtoja tykistön käytöllä on tuettaessa jääkäriprikaatin taistelua. Tämä on edellyttänyt myös tykistölle asetettavien vaatimusten tarkastelua ja niiden huomioon ottamista eri vaihtoehtoja tutkittaessa."
Aluksi tarkastellaan jääkäriprikaatin tykistölle asetettavia vaatimuksia, käsitelleen monipuolisesti sen tehtäviä ja kalustoja. Seuraavassa luvussa käsitellään tykistön käyttömahdollisuuksia jääkäriprikaatin taistelun tukemiseksi. Siinä tuodaan havainnollisesti esille toiminta- tai käyttöperiaatteita marsseilla, eri hyökkäysvaihtoehdoissa, viivytyksessä ja puolustuksessa. Päätännässä todetaan muun muassa, että " Tässä tutkimuksessa on päädytty siihen tulokseen, että nykyiset tykistön käyttöperiaatteet ovat käyttökelpoisia jääkäriprikaatin taistelun tukemiseen ja mahdollistavat sen aktiivisen käytön kaikissa taistelulajeissa."

ISBN: 951-96314-1-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1991-01-01

Viittaaminen

Mäki-Kokkila, J. (1991). Jääkäriprikaatin tykistön taktillisesta käytöstä. Tiede ja ase, 49(49), 165–194. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47734

Numero

Osasto

Artikkelit