Panssarintorjunnan optimointiongelma - taisteluteknisten arviointikriteerien ja matemaattisesti mitattavien tehokkuuslukujen yhteismallintaminen

Kirjoittajat

  • Markku Lainevirta Pääesikunta
  • Esa Pulkkinen Pääesikunta

Avainsanat:

Panssarintorjunta, optimointi, tehokkuusluvut

Abstrakti

Johdannossa perustellaan panssarintorjunnan merkitystä sekä esitellään sen keskeisiä periaatteita. "Panssarintorjuntaa pidetään meillä yhtenä keskeisimpänä joukkojen suorituskyky tekijänä. Tähän vaikuttavat sekä sotakokemukset että suurvaltaorganisaatioille ominainen piirre suojata taisteluosansa ja niitä tukevat yksiköt panssarilla."
Kirjoittajien mukaan "Tutkimuksen päämääränä on selvittää perusyhtymän panssarintorjuntajärjestelmän suorituskyky, sen hyödyntäminen optimaalisella tavalla ja tuoda esiin vaatimukset perusyhtymän panssarintorjunnan kehittämiselle osana panssarintorjunnan kokonaisjärjestelmää. Tutkimuksen pohjaksi on luotu periaatemalli panssarintorjunnan kokonaisjärjestelmäksi, jonka sisällä on tarkasteltu perusyhtymän puolustus- ja hyökkäystaistelua. Eri asejärjestelmille on laskettu niiden teho kovia ja puolikovia maaleja vastaan. Asiantuntijaraadin käyttämien taisteluteknisten arviointikriteerien perusteella on pyritty hakemaan ratkaisu aseiden laskennallisen tehon soveltamiseen eri taistelutilanteissa. Tämä on antanut perusteet arvioida joukkojen suorituskykyä, niiden käyttöä ja kehittämistarpeita. Vertailuorganisaationa on käytetty yleismaailmallisia panssari- ja panssarijalkaväkijoukkoja. Panssarin torjunta-aseiden ja -ampumatarvikkeiden tehokkuudet määritetään matemaattisina, keskenään vertailukelpoisina mittalukuina. Kriteereinä on käytetty taistelupanssarivaunun ja rynnäkköpanssarivaunun tuhoamistodennäköisyyttä. Kestokäyttöaseille on laskettu lisäksi kaksintaistelumallin avulla tuhottujen panssarivaunujen odotusarvo aseiden elinkaaren aikana. Panssarintorjunta-aseen käyttötilanteeksi on valittu todennäköisin eli ase suorittaa tulenaloituksen. Muut käyttötilanteet on huomioitu taisteluteknisissä arviointikriteereissä."
Ensimmäinen luku tarkastelee panssarintorjunta-aseiden tehokkuusanalyysia ja seuraavat luvut passarintorjuntajärjestelmien torjuntakykyä ja panssarintorjunnan suorituskykyä. Viimeisessä luvussa tuodaan esille panssarintorjunnan kehittämistä.

ISBN: 951-96314-3-7

Tiedostolataukset

Julkaistu

1992-01-01

Viittaaminen

Lainevirta, M., & Pulkkinen, E. (1992). Panssarintorjunnan optimointiongelma - taisteluteknisten arviointikriteerien ja matemaattisesti mitattavien tehokkuuslukujen yhteismallintaminen. Tiede ja ase, 50(50), 136–161. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47744

Numero

Osasto

Artikkelit