Venäjän maavoimien operaatiotaidon kehitysnäkymät

Kirjoittajat

  • Harri Ohra-aho Pääesikunta

Avainsanat:

Venäjä, maavoimat, operaatiotaito

Abstrakti

Artikkelin lähtöasetelmaa tarkasteltaessa muun muassa todetaan, että "Venäjän sotilaallinen johto on viime aikoina joutunut tekemään asevoimia ja sotataitoa koskevat päätöksensä vaikeassa yhteiskunnallisessa ja taloudellisessa tilanteessa. Johdannon mukaa "artikkelin päämääränä on selvittää, miten maavoimien operaatiotaito on viime aikoina kehittynyt ja miten sitä pyritään kehittämään 2000-luvulle tultaessa. Maavoimien yhtymien sotatoimiin tulee ratkaisevasti vaikuttamaan uusi, kaikista puolustushaaroista koostuva operatiivis-strateginen suuryhtymä - liikkuvat voimat. Tästä syystä artikkelissa valotetaan myös tähän yhtymään kuuluvien joukkojen mahdollisia käyttöperiaatteita maavoimien sotatoimiin liittyen."
Toisessa luvussa käsitellään maavoimien operatiivisten yhtymien kehitysnäkymiä, tarkastellen organisaatiokehityksen strategisia perusteita sekä armeijan ja armeijakunnan kokopanoja sekä niihin vaikuttaneita tekijöitä. Lopuksi listataan organisaatiokehityksen keskeiset piirteet. Seuraava luku tarkastelee tuli-iskuoperaatiota ja sille asetettavia vaatimuksia. Neljännessä luvussa, "Puolustusoperaation kehitysnäkymät", käsitellään operaatioon valmistautumista ja operaation toteuttamista. Seuraavassa luvussa käsitellään vastaavalla tavalla hyökkäysoperaatiota. Viimeisessä luvussa selvitellään operaatiotaidon keskeisiä kehitysnäkymiä. Sen lopussa todetaan, että " Venäjän operaatiotaidon keskeiset käsitteet tulevat 2000-luvulla olemaan tuli-iskuoperaatio, kaukotaistelu, maa-ilmataistelu, operatiiviset ja taktiset manööverit, tuli- ja informaatioylivoima, tiedustelu- ja tulenkäyttöjärjestelmä, operatiivinen yllätys sekä salaaminen ja harhauttaminen."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1994-01-01

Viittaaminen

Ohra-aho, H. (1994). Venäjän maavoimien operaatiotaidon kehitysnäkymät. Tiede ja ase, 52(52), 58–90. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47763

Numero

Osasto

Artikkelit