Merivartioston johtaminen tulosjohtamisympäristössä

Kirjoittajat

  • Matti Möttönen Rajavartiolaitos

Avainsanat:

Merivartiosto, tulosjohtaminen

Abstrakti

Ensimmäisessä perusteita selventävässä luvussa todetaan, että "Hallinnon kehittämiseen liittyen siirtyi rajavartiolaitos tulosohjaukseen vuoden 1992 alusta ja lähivuosien tavoitteena on sanottu olevan tulosjohtamisen sopeuttaminen sotilaalliseen johtamisjärjestelmään." Kirjoittajan mukaan "johtamisen kehittämisessä korostuu päätösvallan delegointi ja johtajien kokonaisvastuu yksikköjensä toiminnasta." Lisäksi hän toteaa soveltamiseen sisältyvän ongelmia, kuten muun muassa tulosjohtamisen muutoin sotilaallisesti järjestetyssä ympäristössä, koska keskitetty johtaminen voi vaikeuttaa kokonaisuuden hallintaa ja aiheuttaa kaavamaisuutta toimintaan. "Tämän artikkelin tarkoituksena on muodostaa eräs kuva siitä, miten merivartioston johtamista on kehitettävä sovellettaessa tulosjohtamista sotilaallisesti johdetussa merivartiostossa. Koska merivartioston johtamisen kehittäminen perustuu käytännöstä johdettuun tarpeeseen ja tulosohjauksen käyttöönottoon, selvitetään seuraavaksi niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat johtamisen kehittämiseen."
Toisessa luvussa selvitetään merivartioston johtamisjärjestelmä ja seuraavassa luvussa johtamisen erityispiirteitä, kuten esimerkiksi toimintaolot. Neljännessä luvussa, " Tulosjohtamisen soveltamisen edellytykset merivartiostossa", tarkastellaan teoreettista perustaa, tulosjohtamisesta saatuja kokemuksia sekä tulosjohtamisen periaatteita ja soveltamistyön edellytyksiä. Seuraavaksi käsitellään tulosjohtamisajattelua merivartiostossa. Luvussa tarkastellaan 1992 merivartiostoissa tehdyn haastattelututkimuksen valossa tulosjohtamisen eri osatekijöitä. Tulosjohtamisen soveltuvuutta käsittelevässä luvussa tarkastellaan muun muassa muutosvoimaa ja tulosjohtamisympäristöä. Viimeisessä kehittämisen haasteita 1990-luvulla käsittelevässä luvussa todetaan muun muassa, että" Tulosjohtamisen soveltamiselle ei merivartiostossa ole edellytyksiä ilman rajavartiolaitoksenjohdon voimakasta tukea."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1994-01-01

Viittaaminen

Möttönen, M. (1994). Merivartioston johtaminen tulosjohtamisympäristössä. Tiede ja ase, 52(52), 185–218. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47767

Numero

Osasto

Artikkelit