Operaatiotaitomme kehittämismahdollisuuksia tietosodankäynnin hallitsemalla taistelukentällä

Kirjoittajat

  • Pekka Toveri Puolustusvoimat
  • Heikki Välivehmas Puolustusvoimat

Avainsanat:

Operaatiotaito, kehittäminen, tietosodankäynti

Abstrakti

Johdannossa todetaan perustelujen lisäksi, että "Tässä tutkimuksessa esitetyt näkemykset ja johtopäätökset perustuvat dokumentoinnin lisäksi omakohtaisiin havaintoihin ja kokemuksiin, jotka ovat kirjoittajien henkilökohtaisia mielipiteitä ja näkemyksiä. Ne eivät välttämättä yhdy viralliseen mielipiteeseen eivätkä voimassa olevaan käytäntöön. Tutkimuksen päämääränä on etsiä uusia tarkastelukulmia ja vaihtoehtoja operaatiotaitomme sekä operatiivisen ajattelumme kehittämisen pohjaksi tietosodankäynnin hallitsemalla taistelukentällä. Lisäksi pyritään esittämään, miten organisaatioitamme, johtamistamme ja koulutustamme tulisi kehittää, jotta kykenisimme vastaamaan tulevaisuuden taistelukentän haasteisiin."
Kirjoittajien mukaan "Tässä tutkimuksessa oletetaan, että käytettävä taisteluoppi ohjaa pääasiassa operaatiotaitoa, joskin sillä on vaikutuksensa myös strategiaan sekä taktiikkaan ja taistelutekniikkaan. ...Yhdysvaltojen maavoimien kehitteillä oleva taisteluoppi ja sen sisältämät toimintamenetelmät on valittu tutkimuksen lähtökohdaksi. Toimintamenetelmien selvittämiseksi tarkastellaan, miten Yhdysvaltojen maavoimien taisteluoppi on kehittynyt Ensimmäisen ja Toisen Maailmansodan kulutussodankäynnistä AirLand Battle -doktriinin mukaiseksi liikesodankäynniksi ja miten taisteluoppia parhaillaan kehitetään Force XXI -projektissa tietosodankäynniksi." Johdannon mukaan maavoimiemme materiaaliselle kehittämiselle jo tehtyjen kehittämislinjausten lisäksi pyritään ottamaan huomioon jo tehtyjen tai päätettyjen kalustohankintojen vaikutukset. Kehittämisessä on myös otettu huomioon järjestelmien koulutusvaatimukset. Operatiivisuuden katsotaan riippuvan sotatoimen ajatuksesta ja -päämäärästä, jotka sidotaan aikaan, paikkaan ja toimintaan. Tarkastelun ulkopuolelle jäävät taloudellisen kehityksen vaikutukset. Lisäksi todetaan, että "Tutkimuksessa keskitytään käsittelemään vain sotilaallisiin toimintoihin liittyvää johtamista, suunnittelua sekä operaatioiden toteuttamista. Tutkimuksessa ei käsitellä siviiliyhteiskuntaan kohdistuvaa tietosodankäyntiä."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1996-01-01

Viittaaminen

Toveri, P., & Välivehmas, H. (1996). Operaatiotaitomme kehittämismahdollisuuksia tietosodankäynnin hallitsemalla taistelukentällä. Tiede ja ase, 54(54), 90–130. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47784

Numero

Osasto

Artikkelit