Venäjän pohjoinen sotilaspiiri; Puolustusvyöhyke ja hyökkäyksen lähtöalue

Kirjoittajat

  • Erkki Nordberg Pääesikunta

Avainsanat:

Venäjä, pohjoinen sotilaspiiri

Abstrakti

Artikkeli on eversti Erkki Nordbergin juhlaesitelmä Suomen Sotatieteellisen Seuran vuosikokouksessa maaliskuussa 1997. Hän toteaa aluksi, että "Venäjä ja erityisesti Leningradin sotilaspiiri sekä niiden sotilaallinen potentiaali on aina askarruttanut mieltäni niin historiallisena kuin futurologisenakin kysymyksenä. Kun Suomen Sotatieteellinen Seura lupautui ystävällisesti tukemaan vapaa-ajan harrastustani, aloin viime syksynä laatia strategista perusselvitystä aiheesta: 'Venäjän Pohjoinen sotilaspiiri; puolustusvyöhyke ja hyökkäyksen lähtöalue'. Tässä yhteydessä voin vain esitellä ensi syksynä valmistuvan työni väliraportin."
Artikkelin alussa tuodaan esille kahdeksan tutkimuskysymystä, jonka jälkeen esitellään Pohjoinen sotilaspiiri ja sen seitsemän operaatioaluetta. Artikkelin historiallisessa osuudessa käsitellään muun muassa teemoja laajeneva puolustuspiiri, säilyttävä, vallankumouksellinen ja hyökkäävä sotilaspiiri. YYA-sotilaspiiriä käsiteltäessä todetaan, että "YYA-sopimuksen ja Naton perustamisen jälkeen Suomen sotilaspoliittinen painopiste alkoi siirtyä Lappiin." Kirjoittaja toteaa artikkelinsa lopussa, että " Lopuksi on vielä syytä tähdentää kahta esitelmän otsikkoon ja tulevan kehityksen arviointiin liittyvää seikkaa. Venäläisillä on ensinnäkin aina tapana antaa omasta tilastaan tarkoituksenmukainen kuva, joko liian kehno tai sitten ylenpalttisen voimakas. Toinen on ikivanha venäläinen neuvottelutaktiikka. "Jos ette suostu pahat voimat pääsevät vallalle Venäjällä". "Ellette suostu, sotilaat jatkavat". "Ellette suostu, demokratiakehitys jää tappiolle". Tämä on tehokas taktiikka. Venäjä on taas kerran tehnyt heikkoudestaan itselleen edun. Ja länsi on jälleen puolustuskannalla. Sillä ei ole enää vihollista."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1997-01-01

Viittaaminen

Nordberg, E. (1997). Venäjän pohjoinen sotilaspiiri; Puolustusvyöhyke ja hyökkäyksen lähtöalue. Tiede ja ase, 55(55), 9–27. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47791

Numero

Osasto

Artikkelit