Jaakobin ääni vai Eesaun kädet - Naton moniulotteinen laajeneminen

Kirjoittajat

  • Mika Kerttunen Maanpuolustuskorkeakoulu

Avainsanat:

Nato, laajeneminen

Abstrakti

Johdannossa käsitellään aluksia Nato-keskustelua ja sen värittyneisyyttä. Tämän jälkeen selvitetään artikkelin pohjana olevan tutkimuksen sisältöä. "Tutkimus jakaantuu ajatuksellisesti kahteen osaan. Aluksi tarkastellaan toiminnallista laajenemista. Tarkoitus on luoda tästä näkökulmasta katsoen yleiskuva 1990-luvun kehityksestä ja tämän jälkeen keskittyä uusimpien yhteistyömuotojen ja -foorumien tarkasteluun. Tutkimuskysymyksenä on, miten Euro-atlanttinen kumppanuusneuvosto sekä NATO:n ja Venäjän suhteita määrittelevä sopimus vaikuttavat liittouman alkuperäiseen perusajatukseen ja siten myös sen tulevaisuuteen. Erityisenä mielenkiintona on kysymys, onko tulevaisuudessa nähtävissä NATO:n kehittymistä sotilas- tai puolustusliitosta laajemmaksi turvallisuusregiimiksi. Liittouman tulevaisuuden kehitys vaikuttaa aivan olennaisesti Euroopan ns. turvallisuusarkkitehtuuriin ja Yhdysvaltojen ja eri järjestöjen rooliin siinä.
Teoreettinen ja käsitteellinen viitekehys muodostuu kansainvälisen politiikan teorioiden varaan. Niiden keskeisiä olettamuksia ja lähtökohtia käytetään valintojen ja johtopäätöksien, siis tekijän tulkintojen, perustana. Ajatuksena on tutkia turvallisuus arkkitehtuuria ja regiimejä NATO:n viimeaikaisen kehityksen suhteen. Tutkimuksen toisessa osassa arvioidaan maantieteellisen laajenemisen kustannuksia. Tutkimuskysymyksenä ei ole niinkään se, mitä laajeneminen maksaa, vaan mitkä tekijät vaikuttavat kustannusten muodostumiseen. Johtopäätökset muodostetaan induktiivisella päättelyllä, jonka perustana ovat laajenemisesta ja sen kustannuksista tehdyt selvitykset ja tutkimukset. Kummankin osan välittömät johtopäätökset esitetään itse asian yhteydessä; tutkimuksen lopussa tarkastellaan laajenemisen problematiikkaa laajemmassa kontekstissa. Liittouman johtamis- ja komentojärjestelmän muutoksia ei työssä käsitellä."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1997-01-01

Viittaaminen

Kerttunen, M. (1997). Jaakobin ääni vai Eesaun kädet - Naton moniulotteinen laajeneminen. Tiede ja ase, 55(55), 55–78. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47795

Numero

Osasto

Artikkelit