Informaatiosodankäynnin perusteista

Kirjoittajat

  • Sakari Ahvenainen

Avainsanat:

Informaatiosodankäynti

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että informaatiosodankäynti-termi on "osin vielä ristiriitaisen ja keskustelun alla. Termin eräitä ulottuvuuksia, perusteita ja mahdollisuuksia valotetaan tässä esityksessä. Se keskittyy enemmänkin kehityssuuntien ja perusteiden selvittämiseen, suuriin linjoihin, kuin selvittämään mitä informaatiosodankäynti yksityiskohdissaan voisi olla. () Esityksen rakenne on seuraava: Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan yhteiskuntien eri vaiheita ja niiden synnyttämää sodankäyntiä ja sen muuttumista.
Toisessa luvussa tarkastellaan sodankäynnin fyysisiä ulottuvuuksia erään teoreettisen mallin perusteella. Kolmannessa luvussa tarkastellaan sadan viimeisen vuoden tärkeintä sodankäynnin trendiä, sodankäynnin asteittaista monimutkaistumista ja sen seurauksia. Neljännessä luvussa tarkastellaan sodankäynnin ja informaation suhteita ja niiden kehittymistä. Viidennessä, johtopäätösluvussa, tarkastellaan mitä edellä esitetyt merkitsevät Suomelle.
Kirjoittaja toteaa yhteenvedon lopuksi, että "Informaatiosodankäynti on sodankäynnin perinteisen informaatioulottuvuuden nousua hallitsevaan asemaan. Lähivuosikymmeninä elämme mielenkiintoisia aikoja. Muutoksen alku on jo nähtävissä. Vanhat keinot eivät enää riitä. Uutta tulee. Paljon."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1997-01-01

Viittaaminen

Ahvenainen, S. (1997). Informaatiosodankäynnin perusteista. Tiede ja ase, 55(55), 134–153. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47798

Numero

Osasto

Artikkelit