Eurooppalainen puolustus - Naton, WEU:n ja EU:n roolit

Kirjoittajat

  • Jyrki Berner Maanpuolustuskorkeakoulu

Avainsanat:

Euroopan puolustus, Nato, WEU, EU

Abstrakti

Artikkelin johdannon mukaan "Euroopan kylmän sodan jälkeinen turvallisuusverkosto muuttaa jatkuvasti muotoaan. Muutostilassa ovat toimijoiden määrä, niiden keskinäiset suhteet ja sisäiset rakenteet sekä toiminnan tavoitteet. Eurooppalainen turvallisuusrakenne on vuosien saatossa muodostunut hyvin monimutkaiseksi ja monikerroksiseksi rakennelmaksi. () Jo vuosikymmeniä elänyt idea Euroopan yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja puolustuksesta on yhteisen valuutan myötä astunut uuteen vaiheeseen."
Kirjoittajan mukaan "Suomi on sopeutunut hyvin nopeasti muuttuvaan turvallisuuspoliittiseen ympäristöön". Lisäksi hän toteaa, että Suomessa on pohdittu muutoksen vaikutuksia. Myöskään lyhyellä aikavälillä ei vaikutuksia juuri ole, mutta muutoksiin kuitenkin varauduttava. "Käsittelen tässä artikkelissa kolmea toisiinsa kytköksissä olevaa asiakokonaisuutta. Ensinnäkin tarkastelen sitä, miten eri foorumeilla viime vuosikymmenen aikana tehdyt päätökset hitaasti ovat vaikuttaneet Euroopan Unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja sitä tukevan puolustusulottuvuuden syntyyn. Toiseksi pyrin hahmottamaan sitä, millaisena eurooppalainen puolustusulottuvuus näyttää käynnistyvän. Kolmanneksi pohdin sitä, mitä vaikutuksia tällä kaikella on ainakin lyhyellä aikavälillä Suomen asemaan ja puolustusvoimien toimintaan." Artikkelin loppusanoissa muun muassa todetaan, että " Euroopassa tunnutaan nyt uskovan että yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja sitä tukeva puolustusulottuvuus ovat toteutettavissa siinä kuin eurokin."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1999-01-01

Viittaaminen

Berner, J. (1999). Eurooppalainen puolustus - Naton, WEU:n ja EU:n roolit. Tiede ja ase, 57(57), 142–167. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47821

Numero

Osasto

Artikkelit