Minne me johdamme ihmisiä?

Kirjoittajat

  • Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulu

Avainsanat:

Sotilasjohtaminen, syväjohtaminen, tutkimustarpeet

Abstrakti

Kirjoittaja toteaa artikkelin alussa, että siinä tarkastellaan sotilasjohtamisen tutkimustarpeita. " Puolustusvoimien 1990-luvun rakennemuutoksen myötä, liittyen vuoden 1997 puolustuspoliittiseen selontekoon, myös varusmiesten koulutusjärjestelmä uudistettiin vastaamaan jälkiteollisen yhteiskunnan vaatimuksia. Puolustusvoimat markkinoivat vahvasti sotilasjohtamista ns. syväjohtamisen kautta, jossa periaatteena on samaistaa johtaminen ja oppiminen, sekä korostaa muun suomalaisen koulutuspolitiikan tavoin elinikäistä kasvua ja oppimista."
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan informaatioyhteiskuntaa ja johtamista. Seuraavassa luvussa hahmotellaan puolustusvoimien siirtymistä uuteen esimieskulttuuriin. Siinä muun muassa uutuudeksi todetaan se, että "johtajaksi kasvetaan oman halun kautta itseään arvioiden". Käsitellessään oppimista johtamisen valossa, kirjoittaja toteaa muun muassa, että pienissä asevelvollisuusarmeijoissa korostuu vuorovaikutteinen johtaminen. Tämän jälkeen artikkelissa pohditaan sotilasjohtamisen tieteenfilosofiaa ja teemaa "Tahtoa johtaa vai olla johtaja?". Tieteellisyyttä ja sotilasjohtamista käsittelevässä luvussa, tarkastellaan muun muassa sotilasjohtamiskulttuuria, diskursiivista ja realistista todellisuuskäsitystä ja fenomenologista ihmiskäsitystä. Artikkelin lopussa pohditaan erilaisia sotilasjohtamisen näkökulmia siirryttäessä kohti tuntematonta informaatioaikaa.
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2002-01-01

Viittaaminen

Huhtinen, A.-M. (2002). Minne me johdamme ihmisiä?. Tiede ja ase, 60(60), 32–57. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47856

Numero

Osasto

Artikkelit