Sotilassosiologinen tutkimus puolustusvoimissa

Kirjoittajat

  • Olli Harinen Puolustusvoimat
  • Pertti Alanen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Sotilassosiologia, tutkimus, puolustusvoimat

Abstrakti

Artikkelissa käsitellään sosiologiaa ja sosiaalipsykologiaa osana johtamisopin ja koulutustaidon tieteenalaperustaa. Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan sotilassosiologiaa sotatieteiden alana. Kirjoittajat toteavat, että Suomessa sosiologian soveltaminen sotilastarpeisiin on sujunut hitaammin kuin ulkomailla. "Sotilaspsykologia ja sotilassosiologia muodostavat yhdessä eräänlaisen kokonaisuuden, jossa on kyse käyttäytymistieteiden soveltamisesta asevoimissa." Seuraavassa luvussa tarkastellaan puolustusvoimien aikaisempaa tutkimustoimintaa, joka sisältönsä tai tutkimusmenetelmiensä osalta liittyy sotilassosiologiaan tai sivuaa sitä.
Kolmannessa luvussa tarkastellaan puolustusvoimissa jatkossa tapahtuvaa sotilassosiologista tutkimusta ja siihen liittyviä tutkimuskohteita. Siinä todetaan muun muassa, että virallisen ja epävirallisen organisaation vuorovaikutus voisi olla erityisenä tutkimuskohteena. Neljäs luku käsittelee sotilassosiologiaa Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisopin osana sekä sotilaspedagogiikan tieteenalaperustaa. Viimeisessä luvussa tarkastelun kohteena on kadeteille suunnattu alan opetus ja sen tarpeellisuus.
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2002-01-01

Viittaaminen

Harinen, O., & Alanen, P. (2002). Sotilassosiologinen tutkimus puolustusvoimissa. Tiede ja ase, 60(60), 58–85. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47857

Numero

Osasto

Artikkelit