Taktiikan kvantitatiivisesta tutkimisesta

Kirjoittajat

  • Mika Hyytiäinen Maanpuolustuskorkeakoulu

Avainsanat:

Taktiikka, kvantitatiivinen tutkimus

Abstrakti

Artikkelin johdannon mukaan "Jokaisen tieteenalan perustehtävänä on kehittää ja testata omia tutkimusmenetelmiään. Erityisen ajankohtaista tämä on juuri nyt operaatiotaidon ja taktiikan tutkimuksessa, jossa tieteelliset jatko-opinnot ovat alkamassa professuurin täyttämisen myötä ja tutkimukselle asetetaan entistä suurempia vaatimuksia." () Artikkeli käsittelee operaatiotaidon ja taktiikan tutkimusta niin sanottujen kovien eli kvantitatiivisten tutkimusmenetelmien käytön kannalta, jossa kirjoittajan osaamisalueen mukaisesti pääpaino on taktiikan ja sotatekniikan välisellä alueella. Asiaa käsitellään pragmaattisesti pyrkien keskustelun herättämiseen, tiukkoja määritelmiä ja syvällistä käsiteanalyysia vältetään tietoisesti. Vaikka kirjoittaja työskenteleekin taktiikan tutkimusryhmässä, esitetyt ajatukset ovat täysin henkilökohtaisia eivätkä kuvaa kuin pieneltä osin ryhmän työ- tai ajattelutapoja."

Johdannon mukaan "Ensimmäinen luku käsittelee taktiikkaa tutkittavana sotatieteenä painottuen erityisesti tutkimusmenetelmiin. Lähtökohta on muodostettu tieteellisyyden vaatimuksista ja aiemmista asiaa sivuavista kirjoituksista tässä julkaisusarjassa. Toinen luku alkaa kuvauksella kvantitatiivisen tutkimuksen taustalla olevasta mallintamisesta ja esittelee lyhyesti joitakin mahdollisia tutkimusmenetelmiä. Viimeinen luku keskittyy simulointiin, koska koululle on tulossa tähän sopiva järjestelmä lähivuosina. Artikkelissa taistelulla (battle) ymmärretään ajallisesti ja tilallisesti rajattua tapahtumaa sotilasjoukkojen välillä ja taktiikalla (tactics) oppia taistelun voittamisesta, jonka olennaisin sisältö on toimintamenetelmien valinta ja toiminnan organisoiminen tehtävän täyttämiseksi. Operaatio (operation, campaign) on sarja taisteluja, joilla pyritään sotatoimen voittamiseen ja operaatiotaito (operational art) oppi operaation suorittamisesta, jonka ydin on komentajien ja esikuntien kyky suunnitella, valmistella ja johtaa operaatio asetettujen päämäärien saavuttamiseksi."
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2002-01-01

Viittaaminen

Hyytiäinen, M. (2002). Taktiikan kvantitatiivisesta tutkimisesta. Tiede ja ase, 60(60), 86–111. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47858

Numero

Osasto

Artikkelit