Öljyn ja kaasun strateginen rooli Lähi-idän - Keski-Aasian suuralueella

Kirjoittajat

  • Alpo Juntunen Puolustusvoimat
  • Pertti Salminen Puolustusvoimat
  • Torsti Sirén Puolustusvoimat
  • Pertti Inkinen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Öljy, kaasu, Lähi-itä, Keski-Aasia, strateginen merkitys

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että "Lähi-idän - Keski-Aasian suuralue on vuosikymmenien ajan ollut maailman konflikti- ja kriisiherkimpiä alueita. Siellä kohtaavat Euroopan, Aasian ja Afrikan mantereet, merelliset ja mantereiset kulttuurit sekä kristillinen länsi ja islamilainen itä. Kulttuurien ja globalisaation tutkijat2 katsovat kylmää sotaa seuranneen kulttuurien kamppailun ilmenevän erityisesti Lähi-idän - Keski-Aasian suuralueella. Ulkopuolinen maailma on kiinnostunut alueesta sen rikkaiden energialähteiden tähden. Maailman väkiluvun kasvaessa ja vanhojen teollisuusmaiden omien energialähteiden ehtyessä on maailma erityisesti kiinnostunut alueen öljystä ja kaasusta. Maailman yhteisön toimijat kuten mm. Yhdysvallat, Euroopan unioni ja Venäjä seuraavat herkeämättä alueen kehitystä ja niillä on omat aluetta koskevat strategiansa. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan suuralueen energiavaroihin liittyvää strategiaa ja maailman yhteisön keskeisten toimijoiden ja energian kuluttajien strategista suhdetta Lähi-idän - Keski-Aasian suuralueeseen."
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan öljyä ja kaasua strategisena raaka-aineena, selvitellen tunnettujen raaka-ainevarojen hyödyntämistä ja sen infrastruktuuria sekä tulevaisuuden näkymiä. Toisessa, artikkelin painopisteluvussa, "Kilpailu Lähi-idän - Keski-Aasian energiavaroista", käsitellään eräiden keskeisten maiden, ml Euroopan unioni, toimenpiteitä ja mahdollisuuksia energiatarpeensa tyydyttämiseksi. Viimeisessä luvussa tarkastellaan lyhyesti seurauksia ja tehdään johtopäätöksiä. Sen lopussa todetaan, että " Voidaan todeta energian olevan kaikkien alueen levottomuuksien käyttövoimana. Tänä päivänä on vaikea ennustaa rauhoittuuko alue vasta öljyn ja kaasun loputtua."
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2004-01-01

Viittaaminen

Juntunen, A., Salminen, P., Sirén, T., & Inkinen, P. (2004). Öljyn ja kaasun strateginen rooli Lähi-idän - Keski-Aasian suuralueella. Tiede ja ase, 62(62), 55–86. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47882

Numero

Osasto

Artikkelit