Maavoimien kantahenkilökunnan fyysinen harjoittaminen - nykytila ja esitykset liikuntakoulutuksen kehittämiseksi

Kirjoittajat

  • Olli-Petteri Haaja Puolustusvoimat

Avainsanat:

Maavoimat, henkilökunta, fyysinen harjoittelu

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että "Sotilaiden fyysisen suorituskyvyn tutkimus on noussut tärkeäksi tutkimuskohteeksi länsimaissa. ()Tulevaisuuden taistelujen alkamisen nopeus, taistelujen rajuus ja kiivaus edellyttävät taistelijoilta ja taistelunjohtajilta hyvää fyysistä suorituskykyä, jotta he kykenevät käyttämään taisteluvälineitään tehokkaasti ja suojautumaan vastustajan asevaikutukselta.() Suomen puolustusvoimien vaatimus taistelujoukkojen fyysiselle suorituskyvylle on tällä hetkellä maailman kovin. Toisaalta vaatimuksiin verrattuna paradoksaalista on, että Suomen puolustusvoimat mahdollistaa sotilailleen vähiten aikaa oman fyysisen suorituskyvyn ylläpitämiseen." Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan nykyaikaisen taistelukentän vaatimuksia ja esitellään Iso-Britannian sekä eräitä suomalaisia tutkimustuloksia.
Toimintakykyä, liikuntaa ja terveyttä käsittelevässä luvussa tuodaan esille useita tutkimustuloksia liikunnan terveysvaikutuksista. Keskeisessä luvussa, " Ammattisotilaiden suorituskykyvaatimusten ja liikuntakoulutuksen kuvailu ja vertailu", käsitellään fyysisen suorituskyvyn vaatimukset ja fyysisen koulutuksen toteuttaminen eri maiden armeijoissa. Lisäksi vastaavalla periaatteella tarkastellaan fyysisen suorituskyvyn ja kenttäkelpoisuuden testaamista sekä testin vaikutusta sotilasuraan. Seuraavassa luvussa pohditaan eri näkökulmista edellisessä luvussa käsiteltyjä perusasioita. Johtopäätöksissä todetaan muun muassa, että " Suomen puolustusvoimien ammattisotilaiden fyysistä kuntoa kehittävän harjoittamiseen käytettävät kaksi viikoittaista tuntia onkin pienin koko tutkimuksen otannasta."
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2004-01-01

Viittaaminen

Haaja, O.-P. (2004). Maavoimien kantahenkilökunnan fyysinen harjoittaminen - nykytila ja esitykset liikuntakoulutuksen kehittämiseksi. Tiede ja ase, 62(62), 178–205. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47887

Numero

Osasto

Artikkelit