Maanpuolustuskorkeakoulu teknisten tutkimusmenetelmien käytön murroksessa

Kirjoittajat

  • Esa Lappalainen Puolustusvoimat
  • Auvo Viita-aho Puolustusvoimat
  • Pekka Tuovinen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Maanpuolustuskorkeakoulu, tekniikan tutkimusmenetelmät

Abstrakti

Artikkelin johdannon mukaan "Tekniikan tutkimusmenetelmistä ei ole yhtä lähdettä, jossa menetelmät olisi määritelty ja luokiteltu yleisesti hyväksyttävällä tavalla. Toisaalta ei ole yleistä käsitystä siitä, mitä metodeja ylipäätään voidaan määritellä teknisiksi, ja onko siihen edes tarvetta." Näiden ongelmien selvittämiseksi ja opinnäytetöiden ohjaamiseksi on Maanpuolustuskorkeakoulun tekniikan laitoksella tehty tutkimus vuosituhannen vaihteessa Maanpuolustuskorkeakoulussa käytetyistä tutkimusmenetelmistä, jotka on julkaistu tekniikan laitoksen julkaisusarjassa. Saman tutkimuksen tuloksena ovat syntyneet kuvaukset sellaisista teknisistä menetelmistä, joita voidaan käyttää Maanpuolustuskorkeakoulussa.
"Tähän artikkeliin on otettu tästä julkaisusta kolme artikkelia. Ensimmäisenä on Tekniikan laitoksen professorin laatima yleiskatsaus tekniikan tutkimuksesta." Seuraavassa kahdessa artikkelissa esitellään kaksi metodia; vaatimusmäärittely ja kenttäkoe. "Nämä on valittu tähän artikkeliin sen vuoksi, että niitä käytetään paljon puolustusvoimissa virkatehtävissä, mutta niiden metodiikkaa ei useinkaan mielletä tutkimusmenetelmäksi." Kirjoittajien mukaan " Kenttäkokeilla on merkittävä osa aselajikoulujen tutkimus- ja kehittämisosastoissa sekä aselajien ampumaleireillä. Kenttäkokeita suunnittelevat ja johtavat upseerit eivät liene olleet useinkaan tietoisia, että he ovat samalla tulleet käyttäneeksi teknistä tutkimusmenetelmää.(..) Vastaavasti materiaalihankkeissa tehdään järjestelmien vaatimusmäärittelyt pääsääntöisesti virkatyötä. Vaatimusmäärittelyäkin voidaan pitää teknisenä tutkimusmetodina."
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2004-01-01

Viittaaminen

Lappalainen, E., Viita-aho, A., & Tuovinen, P. (2004). Maanpuolustuskorkeakoulu teknisten tutkimusmenetelmien käytön murroksessa. Tiede ja ase, 62(62), 226–255. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47889

Numero

Osasto

Artikkelit