OPERATIIVINEN ÄLYKKYYS JA EVENT PROCESSING-TEKNOLOGIA

Kirjoittajat

  • Kari Rannaste Puolustusvoimat. Johtamisjärjestelmäkeskus

Avainsanat:

operatiivinen älykkyys, event prosessit, CEP, johtamisjärjestelmät, sotilasjohtaminen

Abstrakti

Radikaalit innovaatiot muuttavat nopeasti toimialojen rakenteita ja käytäntöjä. Event processing (CEP) on tietojenkäsittelytieteen uusi paradigma, joka mahdollistaa ajantasaisen suuren tietomäärän käsittelyn, analysoinnin ja toimintojen automatisoinnin sekä toimintaprosessien monitoroinnin. CEP-tuotteet ovat elinkaarensa kypsässä vaiheessa ja niillä on saavutettu merkittäviä parannuksia organisaatioiden operatiiviseen johtamisen toiminnoissa. Tässä tutkimuksessa määritellään ensin operatiivisen johtamisen ja tilannekuvan muodostuksen prosessit tietojohtamisen näkökulmasta sekä määritellään kriteerejä, joilla mitata uuden teknologian käyttöönotossa saavutettavaa johtamisen suorituskyvyn paranemista. Tämän jälkeen esitellään CEP-teknologian ja -tuotteiden periaatteita, joiden pohjalta havainnollistetaan operatiivisen johtamisen käyttötapauksen avulla mitenkä CEP-perustainen johdon päätöksenteon tukijärjestelmä toimii ja integroituu muuhun järjestelmäympäristöön. Tutkimuksessa on osoitettu CEP-tekniikan mahdollistavan suuriin tietomassoihin perustuvien analyysien ajantasaisen tuottamisen johdon käyttöön, rutiinipäätöksenteon automatisoimisen, päättelykyvyn joustavan kehittämisen ja esityskerroksena johdon työpöytätoiminnallisuudet. Parhaillaan kehitteillä oleva ubiikki CEP-teknologia tukee verkostopuolustuksen tarpeita ja Liikenneministeriön esittämiä ubiikkivisioita.

Kirjoittajan esittely

Kari Rannaste, Puolustusvoimat. Johtamisjärjestelmäkeskus

Kirjoittaja on FM, MBA (IMI) ja toimii Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksessa projektipäällikkönä ja SAP KEH-hankkeessa teknisenä projektipäällikkönä.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2012-12-20

Viittaaminen

Rannaste, K. (2012). OPERATIIVINEN ÄLYKKYYS JA EVENT PROCESSING-TEKNOLOGIA. Tiede ja ase, 69. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/7472

Numero

Osasto

Artikkelit