Ampumataulukoiden laatimisen automatisointi - Fontell, L.; Laakso, A.; Lehtonen, J.; Tienari, M. (Tiede ja ase, 1969)
Artikkelissa esitellään ulkoballistiikassa tapahtunutta matematiikan ja fysiikan sovellutusalueen hyödyntämistä ja sen kehittymistä eri aikakausina. Artikkelissa kuvataan muun muassa normaaliratamenetelmän käyttöön ja kehittämiseen liittyneitä tekijöitä. "Tarkoituksena on ollut muodostaa normaalirataverkko, josta voitaisiin saada interpoloimalla minkä tahansa koeammunnan tulosten käsittelyssä tarvittavat normaaliradat." Artikkelin loppuosassa käsitellään tietojenkäsittelyn nopean kehityksen mukanaan tuomia mahdollisuuksia ratalaskun kehittämisessä. "Tätä esitystä kirjoitettaessa on ampumataulukoiden laatimisen automaatio saavuttanut tietyn tavoitteen; ampumataulukoiden laatimiseen tarvittavat rutiinilaskelmat on saatu siirretyksi tietokoneelle." Kirjoittajat toteavat lopuksi, että "Kaikki mahdollisuudet tietokonetekniikan soveltamiselle ballistiikassa eivät suinkaan ole vielä loppuun käytetyt."