Systeemianalyysin soveltamismahdollisuuksista ilmavoimissamme - Nikunen, H. (Tiede ja ase, 1975)
Kirjoittaja määrittelee johdannossa systeemianalyysikäsitteen sisältöä, sen lainalaisuuksia, ominaisuuksia sekä soveltamismahdollisuuksia. "Tämän kirjoituksen tarkoituksena on esitellä systeemianalyysin sovellutuskohteita ilmavoimiemme toiminnassa. Tarkastelu rajoittuu siis pelkästään systeemianalyysin käyttömahdollisuuksien kartoittamiseen. Eri sovellutustyypeistä tuodaan esiin ainoastaan niiden tärkeimpiä erityispiirteitä; mallien matemaattisten ratkaisujen yksityiskohtainen käsittely ei ole mahdollista käytettävissä olevan sivumäärän puitteissa. Esitetyistä sovellutuksista ja niiden edellyttämistä toimenpiteistä osa on jo toteutettu, osa on suunnitteluasteella ja jotkut ovat vasta ideointia. Kirjoituksessa ei eritellä sovellutusten tämänhetkistä toteutusastetta, vaan käsitellään systeemianalyyttisten menetelmien käyttömahdollisuuksia ilmavoimissamme kokonaisuutena. Pääalueet, joiden puitteissa soveltamismahdollisuuksia tarkastellaan, ovat valmiustoiminto, koulutustoiminto, materiaalitoiminto ja sotatieteellinen tutkimustyö." Eri luvuissa käsitellään yksityiskohtaisemmin edellä todettuja toimintoja painopisteen ollessa koulutustoiminnossa. Loppusanoissaan kirjoittaja toteaa muun muassa, että "Systeemianalyysin soveltaminen on varsin huomion arvoinen keino johtamismenetelmien ja sitä tietä edelleen organisaation kokonaistehokkuuden kehittämisessä."