Tutkimuksen osuus puolustusvalmiuden kehittämisessä - Junttila, P. (Tiede ja ase, 1978)
Artikkeli on kenraaliluutnantti P. Junttilan Suomen Sotatieteellisen Seuran 50-vuotisjuhlassa pitämä juhlaesitelmä. Puheensa alussa esitelmöitsijä tarkastelee puolustusvalmiuden osatekijöitä ja sille asetettavia vaatimuksia. Yhteenvetona hän toteaa, että "Näistä vaatimuksista aiheutuu, että puolustusvalmius on käsitteellisesti niin laaja ja monitahoinen, että siihen sisältyvä tutkimustoiminta ulottuu lähes kaikille käytännön elämän aloille ja peittää kaikki sotilaalliset toiminnat." Lisäksi hän tarkastelee puheessaan sotatieteellisen tutkimuksen keskeisiä kohteita kuten esimerkiksi toimintajärjestelmät, organisaatiot ja henkilöstön koulutustaso. Samoin puolustusvoimien tutkimuksen johtamista ja rahoitusta ovat tarkastelun kohteina, jossa yhteydessä käsitellään muun muassa maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan merkitystä. Puheen lopussa arvioidaan myös Suomen Sotatieteellisen Seuran ja sen jäsenien merkitystä sotatieteellisen tutkimuksen kehittämisessä.