SALT ja ICBM-ohjusten haavoittuvuus: Määrällisten asevalvontaneuvottelujen vaikutus strategiseen tasapainoon - Järvenpää, Pauli O. (Tiede ja ase, 1979)
Alkusanoissa käsitellään lyhyesti Salt-neuvotteluja ja niiden edistymistä sekä esille tulleita ongelma-alueita. Yhtenä haasteita lisäävänä asiana on ohjusten osumistodennäköisyyden paraneminen. Silloisten asiantuntija-arvioiden mukaan seuraavan vuosikymmenen puolivälisissä kumpikaan supervalta ei enää voi luottaa ICBM-ohjustensa mahdollisuuksiin selvitä tuhoutumatta vastapuolen yllättävässä ensi-iskussa. "Tässä kirjoituksessa keskitytään tarkastelemaan yllä hahmotellun kritiikin rajaamaa ongelmaa. Maalta laukaistavien ohjusten kohtalon on arveltu nousevan vuosikymmenen kysymykseksi 1980-luvulla sekä Neuvostoliitossa että Yhdysvalloissa." Rajauksien osalta todetaan, että "Suppean esityksen puitteissa ei luonnollisesti ole mahdollista etsiä vastauksia kaikkiin näihin laajoihin ja monisärmäisiin kysymyksiin. Siksi seuraavassa rajoitutaankin tarkastelemaan vain keskeisintä ongelmaa ja pyritään selvittämään kuinka aiheellista huoli maalta laukaistavien ohjusten haavoittuvuudesta todellisuudessa on. Ensin arvioidaan minkälainen vaikutus SALT-neuvottelujen tähänastisilla tuloksilla on ollut tarkastelun kohteena olevan ongelman, ohjusten haavoittuvuuden, syntymiseen. Sen jälkeen selvitetään lyhyesti haavoittuvuuslaskelmissa käytettyjen laskutapojen perusteita ja esitetään käytännön sovellutuksia. Lopuksi tarkastellaan haavoittuvuuskysymyksen heijastuksia supervaltojen tämän hetken asekehittelysuunnitelmiin."