Suomalainen taistelukonefilosofia - Nikunen, Heikki (Tiede ja ase, 1983)
Artikkelin johdannon mukaan "Suomen kaltainen pieni maa joutuu vakavien kysymysten eteen tarkastellessaan ilmastrategisen asemansa asettamia ilmapuolustusvelvoitteita ja toimintaympäristössään tapahtuvaa suorituskykykehitystä. Onko pienillä mailla yleensä mahdollisuuksia pitää torjuntakykynsä uskottavana? Vastaus on myönteinen, mutta edellyttää selkeää ilmapuolustusdoktriinia ja sen myötä voimakasta resurssien keskitystä." Rajauksen mukaan tarkastelussa keskitytään vain hävittäjäluokan kalustoon. Ensimmäisessä luvussa, "Lentoaseen kehittämistavoitteita", tarkastellaan lentokoneen, voimalaitteen ja varustuksen kehityspiirteitä. Seuraavassa luvussa käsitellään lyhyesti lentoaseen käytön asettamia vaatimuksia. Viimeinen luku tarkastelee suomalaista mallia. Siinä käsitellään taistelukoneen tehtäväaluetta ja koneelle asetettavia vaatimuksia sekä johtamista ja voimankäytön periaatteita.