Suomi elää metsistä - elääkö? - Pekkanen, Matti (Tiede ja ase, 1990)
Artikkeli on toimitusjohtaja Matti Pekkasen esitelmä Suomen Sotatieteellisen Seuran vuosikokouksessa huhtikuussa 1990. Esitelmän alussa luvussa, Muutossyklit", tarkastellaan lyhyesti eri kausina tapahtuneita muutoksia. Seuraavassa luvussa käsitellään uutta nousua 1980-luvulla ja tuodaan esille muun muassa ulkoiset ja kotoiset paineet sekä teollisuuden reagointi todettuihin paineisiin ja reagoinnin tulos. Tulevaisuuden kuvaa käsiteltäessä tuodaan esille erilaisia uhkatekijöitä ja puolustuspoliittisia muutoksia. Loppupäätelmässä todetaan muun muassa, että " Kansallinen itsetuntomme, sen omaleimaisuus, kesti ulkoiset paineet. Miksi me olisimme huonompia tänään kuin tuolloin; enempää metsäteollisuudessa, puolustusvoimissa kuin koko yhteiskunnassa?" ISBN: 952-90-2125-9