Suomi eurooppalaisessa kriisinhallintaoperaatiossa - Kaskeala, Juhani (Tiede ja ase, 2000)
Artikkeli on Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan turvallisuuspoliittisessa seminaarissa huhtikuussa 2000 pidetty esitelmä. Esitelmän alussa todetaan, että " Kriisinhallinnasta on tullut iskusana, joka herättää monenlaisia reaktioita. ( )Yritän esityksessäni konkretisoida eurooppalaiseen kriisinhallintaan osallistumista Suomen näkökulmasta. Mistä tähän mennessä on sovittu? Mihin Suomi on sitoutunut, ja kuinka paljon meillä on kansallista päätösvaltaa? Onko Suomi kriisinhallintayhteistyön myötä "liukumassa" Natoon? Mitä eroa on Suomen kannalta sillä, mikä organisaatio kulloinkin johtaa kriisinhallintaoperaatiota? Minkälaisilla joukoilla Suomi osallistuu ja mitä vaikutuksia osallistumisella on omaan puolustuskykyymme?"