Esipuhe - Ranta, Ilkka (Tiede ja ase, 2001)
Suomen Sotatieteellisen Seuran puheenjohtaja toteaa esipuheessaan muun muassa, että "tämän julkaisun sisällön eräänlaisena punaisena lankana ovat omaa kansallista puolustustamme koskevat tutkimukset. Mukana on turvallisuudestamme sekä historiallista näkökulmaa että tämän ajan ja tulevaisuudenkeskeisiä kysymyksiä." Lisäksi hän toteaa, että kansainvälisyyden lisääntymisestä johtuen vuosijulkaisumme käyttökelpoisuutta on pyritty laajentamaan liittämällä kaikkiin tutkimuksiin tutkijoiden itse laatimat englanninkieliset lyhennelmät.