Varautuminen odottamattomaan: Kriisin ja sodan kuvan näkymät Suomen kannalta - Visuri, Pekka (Tiede ja ase, 2001)
Kirjoittaja toteaa artikkelin alussa, että "Maanpuolustuksen kehittämisen ja valmiussuunnittelun perustaksi on tarpeen hahmottaa käsitys tulevaisuuden kriisien ja sotien luonteesta sekä myös tilanteista, joissa voidaan joutua kriisien vaikutusten piiriin. Yleinen kriisin ja sodan kuva antaa yhteisen perustan eri aloilla tapahtuvalle puolustuksen kehittämistyölle ja koulutukselle.( .)Ennustamisen sijaan voidaan muodostaa käsitys vaihtoehtoisista kehityksen näkymistä eli skenaarioista. Mahdollisuuksien laaja kirjo osaltaan muistuttaa välttämättömyydestä varautua yllätyksiin. Jotta myös voitaisiin välttää kiinnittyminen yhteen tai kahteen rajoittuneeseen päähänpinttymään, on oltava selvillä ennustamisen rajoista sekä alistettava määritetyt uhkamallit jatkuvan kritiikin kohteeksi." Muuttuvien uhkakuvien tarkastelun jälkeen, artikkelissa käsitellään ennustamisen rajoja strategian teorian kannalta ja siihen liittyviä perusfilosofioita. Kylmän sodan jälkeistä epävarmuuden aikaa tarkastellessaan kirjoittaja muun muassa toteaa, että "Kylmän sodan aika totutti ehkä liiaksi uskomaan kehityksen suoraviivaiseen jatkumiseen." Artikkelissa tarkastellaan seuraavaksi muun muassa "kriisivyöhykettä", eräitä kriisialueita sekä kriisin ja sodan kuvan yleispiirteitä. Suomen kannalta tehdyissä johtopäätöksissä todetaan muun muassa, että "Suomalaisessa yhteiskunnassa ei nykyisin ole vallalla sellaisia tekijöitä, jotka nostaisivat merkittävästi todennäköisyyttä joutua sisäiseen aseelliseen konfliktiin ja samalla ulkomaisen intervention kohteeksi." Artikkelin lopussa korostetaan, että " Alueellinen puolustus ja sitä tukevat siviilialojen maanpuolustustoimet on arvioitu myös kustannustehokkuudeltaan parhaiksi nimenomaan Suomen oloihin sovellettuina. Järjestelmän modernisointi kannattaa siis tehdä käyttäen hyväksi aikaisemmin hankittua kokemusta ja tehtyjä investointeja sekä pitäen huolta kokonaisuuden jatkuvasta toimintakyvystä." There is summary in English at the end of the article.