Ennakoiva päätöksenteko - Kuokkanen, Pertti (Tiede ja ase, 2002)
Johdannossa on todettu, että "artikkeli on laadittu kuvaamaan johtamisen ja päätöksenteon ongelmallisuutta muuttuvassa ympäristössä. Tarkastelussa painotetaan dynaamista ympäristöä ja sen vaikuttamista päätöksentekoon sekä päätöksen tekemiseen liittyvien kriittisten tekijöiden ilmaisua ja vaihtoehtojen syntymistä." Kirjoittajan mukaan painospiste on siirtynyt ennakoivaan ja nopeaan johtamiseen. Hänen mukaansa organisaation muutos on usein reaktiivista ja ympäristön hahmottamisessa on kehittämisen mahdollisuuksia. Artikkelissa pyritään johdannon mukaan vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: Miten ennakoiva päätöksenteko tapahtuu, miten löydetään kriittiset tekijät, miten päätöksentekoa voidaan tukea ja miten määräytyy päätöksenteon oikea hetki? Artikkelin seuraavassa luvussa käsitellään ennakoivan johtamisen ympäristöä, mallia ja prosessia. Siinä tarkastellaan muun muassa johtamisen toimintaympäristön epälineaarisuutta, ympäristön seuraamisen merkitystä ja rinnakkaista ennakoivaa johtamisprosessia. Kolmannessa luvussa käsitellään päätöksentekoon valmistautumista, analyysimenetelmiä ja ratkaisun etsintää. Neljäs luku tarkastelee päätöksenteon oikeaan hetkeen liittyvää aika-analyysia, todeten muun muassa, että "aika vaikuttaa yllätykseen ja aloitteeseen". Viimeisessä johtopäätökset sisältävän luvun alussa todetaan, että " Ennakoiva johtaminen vastaa nykyisen toimintaympäristön muutoksiin, tapahtumien ennustettavuuden heikkenemiseen ja suunnittelujänteen lyhenemiseen." There is summary in English at the end of the article.