Irakin sota strategian näkökulmasta - Visuri, Pekka (Tiede ja ase, 2003)
Artikkelin eräänä tarkoituksena on täyttää nopean lehdistökirjoittelun ja varsinaisen historiantutkimuksen väliin jäävää aukkoa tarkastelemalla tapahtumia ja niistä esitettyjä arvioita turvallisuuspolitiikan ja strategian tasolta käyttäen apuna kansainvälisen lehdistön tietojen lisäksi eräitä tutkimuslaitosten tuottamia, vaikkakin vielä alustaviksi luonnehdittuja analyyseja. Artikkelissa arvioidaan muiden esittämiä tietoja ja mielipiteitä, jotta niiden pohjalta voitaisiin tehdä johtopäätöksiä myös Suomen turvallisuuspolitiikan ja maanpuolustuksen kehittämisen suhteen. sodan tapahtumia käsitellään pintapuolisesti lähinnä kokonaisuuden vaatimalla tarkkuudella. Lopuksi artikkelissa pohditaan sodan päämäärien saavuttamista, uutta maailmanjärjestystä sekä mitä oppi sota mahdollisesti tarjoaa Suomelle. There is summary in English at the end of the article.