Katsaus tekniikan tutkimusmenetelmiin Maanpuolustuskorkeakoulussa - Lappalainen, Esa; Jormakka, Jorma (Tiede ja ase, 2003)
Artikkelissa käsitellään nelivuotisen upseerin tutkinnon tekniikan syventäjien tekniikan aihealueelta laatimia tutkielmia, opinnäytetöitä ja niissä käytettyjä tutkimusmenetelmiä. Ensimmäinen nelivuotinen kurssi valmistui vuonna 1995, ja viimeinen kurssi valmistui kesäkuussa 2004. Sen jälkeen siirryttiin jälleen uudistettuun järjestelmään: sotatieteiden kandidaatin ja sotatieteiden maisterin tutkintoihin. Tutkittavat kurssit vuodesta 1995 vuoteen 2003 muodostavat mielenkiintoisen ja yhtenäisen joukon. Kurssin aikana tekniikan syventäjille annettiin enemmän tekniikan ja matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opetusta kuin muulle kurssille. Artikkelissa keskitytään maavoimalinjan tekniikan opetukseen. Artikkelissa vertaillaan Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusmenetelmiä Teknillisen korkeakoulun Tietoverkkolaboratoriossa käytettyihin tutkimusmenetelmiin, koska Maanpuolustuskorkeakoulun tekniikan laitoksella on viime vuosina ollut vakiintunut yhteistyö laboratorion kanssa keskinäisen yhteisprofessuurin vuoksi. Lisäksi artikkelissa arvioidaan, miten tutkimusmenetelmien käyttöä voitaisiin kehittää upseerin tutkinnon tutkijakoulutuksessa ja mitä mahdollisuuksia uudet sotatieteiden kandidaatin, maisterin ja tohtorin koulutusohjelmat tarjoavat tulevaisuuden upseereille ja tutkijoille. There is summary in English at the end of the article.