Naton tulevaisuudesta - Järvenpää, Pauli (Tiede ja ase, 2004)
Artikkeli on seuran kunniajäsenen, valtiotieteen tohtori Pauli Järvenpään pitämä esitelmä Suomen Sotatieteellisen Seuran vuosikokouksessa maaliskuussa 2004. Artikkelissa todetaan alussa, että seuraavalla viikolla Naton jäsenmäärä kasvaa, kun seitsemän maan edustajat luovuttavat jäsenyysvaltakirjansa. Viro, Latvia ja Liettua ovat näiden maiden joukossa. Lisäksi artikkelissa todetaan, että Suomessakin on viimeaikoina keskustelu liittymisestä, mutta valtaenemmistö suomalaisista vastustaa liittymistä. "Vähemmän meillä on kuitenkin uhrattu aikaa kysymällä asian kannalta peruskysymyksiä siitä, mikä NATO on nyt ja mikä siitä on tulossa." Kirjoittaja toteaakin, että artikkelissa tarkastellaan kysymystä: " mikä NATO on nyt ja mihin suuntaan se on kehittymässä?" Artikkelissa todetaan muun muassa, että Naton huippukokouksessa marraskuussa 2002 Prahassa tehtiin nykyisen toiminnan peruslinjaukset, joista yhtenä tärkeänä teemana oli laajentuminen. Lisäksi kokouksessa keskeisenä haasteena olivat uudet kumppanussuhteet, joista tärkeimpänä todetaan toukokuussa 2002 perustettu Nato-Venäjä-neuvosto. Myös Ukrainan kanssa on vuonna 1997 perustettu erillinen yhteistyöfoorumi. Artikkelissa selvitetään muun muassa Välimeren suuntaan, Kiinaan suunnattua vuoropuhelua. Lisäksi siinä käsitellään uusia uhkia ja niihin vastaamisen edellytyksiä, joukko- ja komentorakenteen muutoksia, joukkopoolia sekä tiedustelu- ja kuljetusjärjestelmiä. Artikkelissa todetaan, että seuraava huippukokous järjestetään kesäkuussa 2004 ja tarkastellaan kokouksessa mahdollisesti tehtäviä linjauksia tai päätöksiä Naton tulevaisuudesta. There is summary in English at the end of the article.