Atomipommin vaikutus ja suojautuminen sitä vastaan - Arimo, R. (Tiede ja ase, 1952)
Artikkelin alussa todetaan, että tavoitteena on pääasiassa amerikkalaisten lähteiden avulla "esittää tietoja atomipommin tehosta ja vaikutuksesta sekä suojautumisesta sitä vastaan, puuttumatta varsinaisiin teoreettisiin perusteistiin". Toisessa luvussa, "Atomipommin räjähdysilmiö", tarkastellaan räjähdystä ilmassa, vedessä ja maassa. Kolmannessa luvussa tarkastellaan räjähdyksen vaikutuksia, kuten paineaaltoa, lämpösäteilyä, radioaktiivista säteilyä. Seuraavassa luvussa tarkastellaan atomipommin tuhovaikutusta rakennuksiin, ihmisiin ja sotakalustoon kokemusperäisten tietojen ja matemaattisten laskelmien avulla. Viidennessä luvussa käsitellään suojautumista atomipommilta. Tuhovaikutuksia havainnollistetaan sijoittamalla esitetyissä piirroksissa räjähdyspiste Helsingin keskustaan. Luvussa käsitellään uusien rakennusten suunnitteluperiaatteita ja vanhojen rakennelmien lujittamista. Väestösuojelua käsittelevässä osiossa todetaan, että amerikkalaisten ohjeiden perusteella suomalaiset väestönsuojien rakentamisnormit ovat riittävät. Luvun lopussa tarkastellaan suojautumista radioaktiiviselta säteilyltä. Artikkelin johtopäätöksissä korostetaan varautumisen tärkeyttä aseen suuresta tuhovaikutuksesta huolimatta.