Tykistön massatulen tehon tilastolliset laskemisperusteet tuli-iskuittain arvioituna - Kallio, T. E. (Tiede ja ase, 1957)
Artikkelissa todetaan ,että ammuntaan liittyvät riskit voidaan jakaa kahteen ryhmään, joista toinen materiaaliset virheet ja toinen inhimillinen tekijä. Näiden kahden tekijän valossa tarkastellaan ammuntaa "ts. tarkastelemme, mitä tapahtuu yhden tai useamman patteriston tulessa sen jälkeen, kun tarkistusammunta on suoritettu". Tutkimusaineistona on käytetty Tykistökoulun Niinisalossa vuosina 1948 - 53 suorittamia ammuntoja. Ammunnat olivat kymmenen keveän haupitsipatteriston (105 H/37) tuli-iskua avomaastossa kesäaikana. Ammuntojen taulukoituja tuloksia on liitteinä. Tykistön massatulen hajontaa ja maalihehtaariin osumistodennäköisyyttä tarkasteltaessa todetaan, että täsmällisiä pöytäkirjoja ammunnoista ei ole käytössä. Luvussa tarkastellaan pituus- ja leveysjakautumia erilaiset osatekijöiden puitteissa ja matemaattisen mallinnuksen avulla. Lisäksi tarkastellaan iskemätodennäköisyyttä ja iskemien jakautumista maalihehtaarille. Viimeisessä luvussa arvioidaan tulen tehoa Poisson'in jakautuman perusteella. tuoden esille muun muassa tehokäyrät.