Sotateknisen kehityksen jääkäriprikaatin taktiikalle 1990-luvulla asettamat vaatimukset - Pulkkinen, Esa (Tiede ja ase, 1990)
Johdannossa tarkastellaan sotatekniikan ja operatiivisten ja taktisten vaatimusten yhteyksiä. Kirjoittajan mukaan uuden välineistön käyttöönotto ajoittuu 10-15 vuoden jaksolle, joten tuleva vuosituhannen vaihteen taisteluvälineistö on pääosin nähtävissä jo tänään. "Uuden välineistön vaikutusta taktiikkaan on ongelmallista tutkia. Tämä korostuu arvioitaessa vastustajaa ja sen vaikutusta jääkäriprikaatin suorituskykyyn. Tässä tutkimuksessa on pyritty selvittämään, mikä on jääkäriprikaatin suorituskyky 1990-luvun taistelukentällä. Tarkastelu rajoitetaan koskemaan panssaroiduilla ajoneuvoilla varustettua jääkäriprikaatia Etelä-Suomen olosuhteissa. Joukkotuhoaseita ja niiden vaikutuksia taisteluun ei oteta huomioon." Johdannon mukaan tiedot perustuvat pääosin läntisiin lehdistölähteisiin ja tiedot taisteluvälineistä ovat usein värittyneitä. "Tämän vuoksi tutkimuksessa pyritään erityisesti sotateknisen kehityksen osalta hakemaan suuntalinjoja, jolloin kehityksen kokonaisvaikutus taktiikkaan on ehkä selkeämmin hahmotettavissa kuin tarkastelemalla pelkästään yksittäisiä asejärjestelmiä." Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan suurvaltojen sotateknistä kehitystä 1990-luvulla. Kolmannessa jääkäriprikaatin suorituskykyä tarkastelevassa luvussa käsitellään tulivoimaa, suojaa, liikkuvuutta ja johtamista. Johtopäätöksissä todetaan muun muassa, että " Jääkäriprikaati kyennee toteuttamaan sille määritettyä taktiikkaa eri taistelulajeissa." Neljäs luku käsittelee jääkäriprikaatin taktiikkaa 1990-luvulla. Siinä tarkastellaan piirroksin havainnollistettuna hajautettua ja keskitettyä marssia, hyökkäyksen valmisteluja ja toteutusta eri tilanteissa sekä puolustusta ja viivytystä. Yhdistelmä huomautetaan, että "On otettava huomioon, että tutkimuksessa esitetyt johtopäätökset perustuvat suorituskykyvertailuun parhaiten varustettujen vertailuyhtymien kanssa." ISBN: 952-90-2125-9