Suomen Sotatieteellinen Seura ry 2000-luvulle siirryttäessä, kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia - Ranta, Ilkka (Tiede ja ase, 2000)
Artikkeli on Suomen Sotatieteellisen Seuran puheenjohtajan esitelmä syyskokouksessa 1999. Artikkelissa luodaan historiallinen katsaus seuran syntyvaiheisiin, tarkastellaan sotatieteiden ajankohtaisia asioita sekä seuran asemaa tiedeyhteisössä. Puheenjohtaja hahmottelee muun muassa myös sellaisia kehityspiirteitä, joilla voi olla vaikutusta seuran toimintaan sekä Tiede ja ase vuosijulkaisun kehittämiseen. Lopuksi artikkelissa todetaan: "Näyttää siltä että Suomen Sotatieteellistä Seuraa tarvitaan alkaneellakin vuosituhannella ja itse asiassa aivan samoihin tehtäviin kuin seuran alkutaipaleella itsenäisyytemme alkuvaiheissa. Seura tulee edelleen tukemaan ja edistämään sotatieteellistä tutkimusta ja sotatieteiden harrastusta sekä seuraamaan niiden kehitystä - suomalaisen maanpuolustuksen hyväksi."