Molotovin-Ribbentropin salaisen sopimuksen salaisuudesta - Rumpunen, Kauko I. (Tiede ja ase, 2000)
Artikkelin alussa käsitellään presidentti Kyösti Kallion puhetta valtiopäivien avajaisissa syyskuussa 1939. Kirjoittaja toteaa, että sanavalinta oli "vähintäänkin tyylitön" ja yllättävä, koska tuolloin Suomeen oli jo viestitetty tieto Neuvostoliiton ja Saksan välisestä salaisesta lisäpöytäkirjasta. Tämän jälkeen artikkelissa käsitellään yksityiskohtaisesti Molotovin-Ribbetropin salaiseen sopimukseen liittyvien tapahtumien ja salaisten tietojen vuotamista. Kirjoittaja toteaa, että "Tämä kirjoitus on laadittu runsaan kymmenen vuoden aikana tuottamieni tutkimuskirjallisuuteen ja arkistolähteisiin perustuvien lehtikirjoituksien ja esitelmien pohjalta. Niissä ei voinut käyttää tarkkoja lähdeviitteitä eikä suuritöiseen uudelleenetsintään ole tässäkään kompilaatiossa ryhdytty. Alan tutkimuskirjallisuus on yleisesti tunnettua ja käytetyt asiakirjalähteet löytyvät Kansallisarkistosta tai Ulkoministeriöstä."