Tulevaisuuden taistelu Suomen kannalta - Tynkkynen, Vesa (Tiede ja ase, 2004)
Ensimmäinen luku tarkastelee käsitteistön sekavuutta ja sodan ja kriisin hämärää rajapintaa. "Nykyisin maailmassa näyttää vallitsevan käsitteiden kaaos. Jatkuva muutos ilman syvällistä analyysiä luo kevyitä käsitteitä, joiden ymmärtäminen perustuu usein tiedotusvälineiden luomiin mielikuviin tai mielipiteen muodostajan syvälle juurtuneisiin käsityksiin." Toisessa luvussa käsitellään sodan ja taistelun kuvan ennustettavuutta eli mihin pitäisi valmistautua. Artikkelin mukaan "koko läntinen maailma näyttääkin hyväksyneen yhdysvaltalaisen sodan ja taistelun kuvan tulevaisuuden lähtökohdaksi. ()Kysymys on Suomen kannalta siitä uskommeko me omista lähtökohdistamme, että paikallinen sodan ja taistelun kuva meidän alueellamme vastaa esitettyä globaalia kuvaa." Seuraavassa luvussa käsitellään sodankäynnin vallankumousta sekä sodankäynnin ja aseteknologian aloilla tapahtuvan kehityksen vaikutuksia. Neljännessä luvussa, "Kolme kuvaa vastustajasta - minkä valitset?", "tarkastellaan taantuvan teknologian yhteiskunnan, kehittyneen teollisuusyhteiskunnan ja korkean teknologian yhteiskunnan asevoimien operatiivisten joukkojen suorituskykyä ja toimintamalleja vuoden 2020 aikaikkunassa." Tämän jälkeen käsitellään teemaa; "Puolustammeko itsenäisyyttä vai hyvinvointia?" Viimeisen luvun lopussa todetaan " Historian opettama kyynikko voisi olla sitä mieltä, että on vaikeaa rakentaa skenaariota, jossa tulevaisuutta rakennetaan vain sen varaan, että taistelut olisivat jatkossa lähinnä bittien vihellystä ja virusten ujellusta tietoverkoissa ilman savua, tulta ja ihmistappioita. Tulevaisuuden sodan ja taistelun kuvaa lienee näiden kahden vaihtoehdon tehokkaasti toteutettu summa." There is summary in English at the end of the article.