Monikansallisten ja kansallisten suorituskykyjen kehittäminen Multinational Experiment-kehittämisharjoituksessa - Toveri, Pekka; Jäämeri, Kim; Viita-aho, Auvo (Tiede ja ase, 2006)
"Multinational Experiment (MNE) on sarja monikansallisia kehittämisharjoituksia, joissa kehitetään Yhdysvaltojen asevoimien Joint Forces Commandin (JFCOM) johdolla yhteisiä sodankäynti- ja kriisinhallintakykyjä. Kehittämistyössä on yhä enemmän korostunut sekä viranomaisyhteistyö, että yhteistyö kansainvälisten järjestöjen ja vapaaehtoisten avustusjärjestöjen kanssa kansainvälisessä kriisinhallinnassa. Tässä artikkelissa esitellään Suomen osallistumista MNE -kehittämisharjoituksiin." Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan US JFCOM:n tehtäviä ja Suomen yhteistyötä johtoportaan kanssa. JFCOM:n komentajan tarjoukseen perustuen, puolustusvoimien ensimmäinen yhteysupseeri aloitti tehtävänsä kesällä 2003. Seuraavissa luvuissa esitellään järjestettyjä kokeiluharjoituksia, niiden tavoitteita, suunnittelua ja valmisteluja sekä niistä saatuja kansallisia oppeja. Loppusanoissa todetaan muun muassa, että " Puolustusvoimien kannalta yhteistyö JFCOM:n kanssa on osoittautunut hyvin hedelmälliseksi. Koska yhteistyö perustuu kahdenväliseen sopimukseen, on Suomella paremmat mahdollisuudet tiedon vaihtoon ja yhteistoimintaan kuin esimerkiksi NATO:n kumppanimaana." At the end of the book is a summary of the article in English.