Katsaus maamme kartoitus- ja kartastotilanteen kehittymiseen sekä puolustusvoimien sotilaskarttajärjestelmään - Vilkko, Lauri (Tiede ja ase, 1980)
Johdannossa perustellaan sotilaskarttojen merkittävyyttä sekä käsitellään muun muassa tietojen salaamista. "Nyttemmin on tarkkojenkin karttojen sisältämän informaation salassapito menettämässä jossain määrin merkitystään satelliittikuvausten ja -havaintojen myötä." Aluksi esitellään kartoitus- ja karttatilanteen kehittymisvaiheita aloittaen Ruotsi-Suomen ajalta. Seuraavaksi käsitellään sotilaskarttajärjestelmämme kehittymistä ja ajankohtaista tilannetta. Lopuksi esitellään karttatilannetta ja sen kehittymistä sotilaskarttajärjestelmän tärkeimpien karttojen osalta. Lisäksi käsitellään kartta-alan kehitysnäkymiä, kuten suunnitteilla olevia kartoituksia ja kartta-alan teknillistä kehitystä ml. satelliittien hyödyntämistä kartoituksessa. Päätännässä muun muassa todetaan, että "Puolustusvoimissa kartat muodostavat perustan lähes kaikelle suunnittelulle ja toiminnalle."