Henkilökohtainen näkökulma muistiin ja arkistoon

IFTR ja Helsingin yliopisto 1993

Kirjoittajat

  • Pirkko Koski

Abstrakti

Artikkelini tarkastelee järjestön International Federation for Theatre Research (IFTR) työryhmien Historiography ja Performance Analysis kongressia ja sen yhteydessä järjestön hallituksen ja yliopistokomitean kokouksia 15.–18. elokuuta 1993 Helsingin yliopistossa. Käytännön järjestäjänä toimi teatteritieteen oppiaine opiskelijoineen. Olin työryhmien jäsen ja oppiaineen määräaikaisena apulaisprofessorina vastuussa käytännön järjestelyistä ja yhteyksistä kongressin tutkijoihin.

Näkemykseni mukaan IFTR:n kongressi oli eräänlainen avainkokemus siihen osallistuneille eri ryhmille ja suuntasi erityisesti Suomen osalta alamme myöhempien vuosien tutkimusta. Myös useat ulkomaiset kongressin osanottajat olivat aktiivisesti vaikuttamassa IFTR:n 1990-luvulla alkaneisiin muutoksiin ja valittiin järjestön johtoon seuraavilla vuosikymmenillä. Kongressista ja siihen liittyvistä tapahtumista on runsaasti arkistoaineistoa ja erilaista muistitietoa. Pyrin todentamaan näkemykseni hyödyntämällä historiaa, muistitietoa ja arkistoja koskevia tutkimuksia ja soveltamaan niitä arkiston ja oman muistini välittämään ”tietoon”. Tavoitteena on myös kyseisen prosessin analyysi: välittävän fyysisen arkiston ja suoraa yhteyttä edustavan henkilökohtaisen muistin kokonaisvaikutuksen tarkastelu.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2020-01-01

Viittaaminen

Koski, P. (2020). Henkilökohtainen näkökulma muistiin ja arkistoon: IFTR ja Helsingin yliopisto 1993. Näyttämö ja tutkimus, 8, 147–170. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/teats/article/view/122809

Numero

Osasto

Muistin ja muistamisen arkistot