Äideille tarjottu tuki sikiöperusteisessa raskaudenkeskeytysprosessissa

Kirjoittajat

  • Piia Jokinen Tampereen yliopisto
  • Anna L. Aho Tampereen yliopisto

Avainsanat:

Raskaudenkeskeytys, sikiöpoikkeavuus, tuki

Abstrakti

Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata äitien saamaa tukea sikiöperusteisessa raskaudenkeskeytysprosessissa. Tavoitteena on saada tietoa äitien saamasta tuesta, jotta heidän tuen saantiaan voidaan parantaa ja kehittää. Tutkimukseen osallistuneilla (n=33) tuli olla omakohtainen kokemus sikiöperusteisesta raskaudenkeskeytyksestä. Tutkimusaineisto kerättiin suljetuissa verkkoyhteisöissä elektronisella kyselylomakkeella. Kyselylomake sisälsi taustakysymyksiä sekä avokysymyksen äitien saamasta tuesta sikiöperusteisessa raskaudenkeskeytysprosessissa. Tutkimusaineisto analysoitiin kuvailevilla tilastollisilla menetelmillä ja induktiivisella sisällönanalyysillä.

Tulokset osoittivat, että äidit saivat puolisoltaan myötäelämistä, läheisiltään vahvistavaa tukea, työyhteisöltään kannattelevaa tukea ja vertaisiltaan yhteisöllistä tukea sikiöperusteisessa raskaudenkeskeytysprosessissa. Lisäksi äidit saivat sikiötutkimusyksikön ammattilaisilta asiantuntevaa hoitoa, hoitohenkilökunnalta sensitiivistä hoitoa, sairaalapastoreilta hengellistä tukea, neuvola-ammattilaisilta emotionaalista tukea ja mielenterveyden ammattilaisilta psyykkistä tukea.

Äideille tulisi turvata yhdenmukaisesti moniammatillinen ja asiantunteva hoito prosessin aikana. Diagnoosin havaitsemisen jälkeen äitien tulisi saada riittävästi tiedollista tukea ja äidit tulisi ohjata psyykkisen tuen piiriin. Äitejä tulisi aktiivisesti ohjata myös vertaistuen piiriin. Ammattilaisten tulisi kohdata äidit empaattisesti ja ymmärtävästi hoitaessaan äitejä prosessin eri vaiheissa. Raskaudenkeskeytyksen jälkeen ammattilaisten tulisi turvata äideille yhtenäinen jatkohoito sairaalassa ja turvata kotiutuksen jälkeinen psyykkinen tuki.

Kirjoittajien biografiat

Piia Jokinen, Tampereen yliopisto

Piia Jokinen (TtM, sairaanhoitaja, Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Terveystieteet) on työskennellyt sairaanhoitajana, ja toimii hoitotyön opetustehtävissä. 

Anna L. Aho, Tampereen yliopisto

Anna Liisa Aho (TtT, dosentti, Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Terveystieteet, Hoitotiede) on pitkään tutkinut eri perheenjäsenten sekä läheisten suru- ja selviytymisprosessia sekä tukemista kuoleman lähestyessä ja eri tavoin tapahtuneen kuoleman jälkeen. Aho luennoi ja kouluttaa myös aihealueeseen liittyen laajasti eri kohderyhmiä.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2023-09-20

Numero

Osasto

Tutkimusartikkelit