Vol 10 Nro 2 (2021)

					Näytä Vol 10 Nro 2 (2021)

 

Vuoden 2021 viimeinen numero julkaistaan poikkeuksellisesti reippaasti vuoden 2022 puolella. Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura Ry:n täyttäessä kymmenen vuotta, myös Thanatoksen tuttu WordPress-sivusto tuli yhdenlaisen taipaleen päähän. Jatkamme edelleen työtämme suomalaisen kuolemantutkimuksen parissa, mutta jatkossa Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) ylläpitämällä journal.fi-alustalla. Siirrymme samalla yhden numeron vuositahtiin. Tämä sivusto toimii edelleen ensimmäisen kymmenen vuosikerran arkistona.

Kiitoksemme Wilma Rauhanummelle, jonka valkokuvia olemme saaneet käyttää kansissamme, ja Timo Talvitielle, joka taittoi tämän numeron. Eriyiskiitos lukijoillemme, kirjoittajille, toimituskuntalaisille ja vieraileville päätoimittajille vuosien varrelta!

Tässä numerossa julkaisemme kaksi artikkelia, kirja-arvion ja lektion. Tomi “bgt” SuovuoKyle Schiefelbein-GuerreroJani Koskinen ja Erkki Sutinen kehittävät artikkelissaan psykologisen viitekehyksen. Eriksonin ja Kübler-Rossin teorioihin nojaavan viitekehyksen tarkoitus on tukea digitaalisen vuorovaikutuksen palvelujen kehittämistä kuoleville nuorille ja aikuisille, koska kuolevan todellisuus voi olla suunnittelijalle hyvinkin vieras ja luoksepääsemätön. Toisessa artikkelissa Jarkko Pylväs käsittelee William Blaken ”The Book of Urizen” -runoelmaa ja sen kulttuurisia ja filosofisia juuria. Rimma Erkko arvioi SKS:n vuonna 2021 uudelleenpainaman kirjan Vainajienpalvontataikoja. Lopuksi Ulla Moilanen esittelee lektiossaan väitöstutkimustaan rautakauden ja keskiajan taitteen (noin 900–1400 jaa.) ruumishautauksista Ylä-Satakunnassa ja Hämeessä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että hautauksissa oli runsaasti vaihtelua. Vaihtelua selittävät erilaisista sosiaalisista syistä, uskomuksista ja paikallisista tapahtumista vaikuttimia saaneet hautausrituaalien eri vaiheissa toteutetut yksilölliset ratkaisut.

Julkaistu: 2022-09-20